SPRM tahan pengarah jabatan lulus tiket penerbangan anak isteri

SPRM tahan pengarah jabatan lulus tiket penerbangan anak isteri

TAWAU: Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menahan seorang pengarah sebuah jabatan kerana disyaki menyalahgunakan kedudukannya ketika berkhidmat di sebuah kolej awam di sini.

Menurut sumber, suspek ditahan ketika hadir ke pejabat SPRM Kuala Lumpur bagi membantu siasatan kira-kira jam 9 pagi semalam.

Lelaki berusia 54 tahun itu yang dipercayai menggunakan jawatannya sebagai pengarah ketika berkhidmat di sebuah kolej awam di sini, antara 2017 hingga 2018, meluluskan tiket penerbangan bagi isteri dan anaknya bernilai kira-kira RM6,000, sedangkan mereka tidak layak untuk kemudahan itu.Difahamkan, suspek menggunakan tiket kapal terbang itu bersama isteri dan anaknya ke Kuala Lumpur atas urusan kerja beberapa kali walaupun kelayakan sebenar suspek hanyalah setahun sekali.

Sementara itu, Pengarah SPRM Sabah Datuk S Karunanithy ketika dihubungi mengesahkan penahanan dan berkata, kes disiasat mengikut Seksyen 23 Akta SPRM 2009.

Katanya, suspek dilepaskan dengan Bon Jaminan SPRM dengan seorang penjamin.

“Suspek akan dihadapkan ke Mahkamah Khas Rasuah di Tawau bagi menjalani pertuduhan pada 24 Februari ini,” katanya. BHSPRM tahan pengarah jabatan lulus tiket penerbangan anak isteri


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Ajal dijemput ketika sujud solat Dhuha

Valentino Rossi beli nasi goreng di warung

UMNO tak takut saya, tak tahulah – Hamzah

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker