Rumah hangus, 20 anak menantu ‘tumpang ihsan’ jiran beraya

Rumah hangus, 20 anak menantu ‘tumpang ihsan’ jiran beraya

Suami isteri bersama hampir 20 ahli keluarganya terpaksa “menumpang ihsan” meraikan hari raya esok di rumah kosong jiran susulan kediaman pasangan itu musnah dalam kejadian kebakaran, di Kampung Padang Setar, Hulu Terengganu, semalam.

Md Jamhuri Sanusi, 70, dan isteri, Zabedah Mohd, 68, kini tinggal sehelai sepinggang selepas api dikatakan bermula dari sebuah bilik tidur, pada 4.10 petang.Menurut Kosmo, hanya sebahagian pakaian raya anak menantu mereka yang pulang berjaya sempat diselamatkan.

Menantu, Muhaiza Mohamad, 43, berkata, sewaktu kejadian dia sedang tidur di beranda rumah, sebelum dikejutkan seorang ahli keluarga yang terhidu bau hangit dari sebuah bilik tidur.

“Waktu itu, api telah pun marak dalam bilik berkenaan dan dalam kelam-kabut, saya sempat selamatkan sebahagian pakaian dan dokumen sahaja. Tidak sampai setengah jam, rumah mertua musnah terbakar.

“Walaupun sedih namun tetap bersyukur kerana semua ahli keluarga kami terselamat,” katanya memetik laporan itu.Muhaiza berkata, dia dan isteri, Suria Arfah, 39, serta empat anak mereka berusia enam bulan hingga 13 tahun baru tiba ke kampung dari Kuala Lumpur, kelmarin.

Katanya, sebahagian besar daripada tujuh anak mentuanya sudah pulang ke kampung bagi meraikan Aidilfitri, esok.

“Kami sekeluarga akan meraikan Aidilfitri di rumah kosong jiran yang terletak bersebelahan dan selepas ini saya berhasrat untuk membawa kedua ibu bapa mentua pulang ke Kuala Lumpur,” katanya.

Sementara itu, Ketua Operasi Bomba Kuala Berang, Zuradi Mohd Yusof, berkata rumah keluarga mangsa 75% musnah. FMTRumah hangus, 20 anak menantu ‘tumpang ihsan’ jiran beraya

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Kenapa Ogy tampar Tya Ariffin?Ibu maafkan kau Sol, tapi….

Amelia sertai Miss Universe MalaysiaRelated Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker