JDT kebanggaan negara, kini duduki tempat 13 Asia ranking Piala Dunia Kelab FIFA 2025

GERGASI Liga Malaysia (Liga-M), Johor Darul Ta’zim (JDT) tenang mendaki puncak apabila meraih kedudukan ke-13 Konfederasi Bola Sepak Asia (AFC) bagi ranking Piala Dunia Kelab Persekutuan Bola Sepak Antarabangsa (FIFA) 2025.

Ranking terkini diumumkan FIFA pada Khamis menyaksikan juara 10 kali berturut-turut Liga Super yang beraksi dalam Liga Juara-Juara Asia (ACL) sebelum ini akan turut berentap di ACL Elit (ACLE) musim depan mengutip 38 mata membabitkan 12 mata pertandingan dan 26 mata perlawanan.

Perkembangan itu menyaksikan kelab selatan tanah air tersebut berada di kedudukan kedua terbaik kelab dari negara Asean selepas gergasi Thailand, BG Pathum United (46 mata) di kedudukan kesembilan Asia.

Sebagai rekod, badan induk bola sepak dunia itu memperkenalkan format baharu Piala Dunia Kelab berteraskan Piala Dunia dalam usaha menambah lebih slot setiap konfederasi sekali gus meningkatkan nilai komersial kejuaraan.

Sebanyak 19 daripada 32 kelab mengesahkan tempat dalam Piala Dunia Kelab FIFA 2025 yang dijadualkan berlangsung di Amerika Syarikat dengan Asia diwakili Al-Hilal (Arab Saudi) dan Urawa Reds (Jepun) serta Ulsan HD dan Jeonbuk Hyundai Motors (Korea Selatan).

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

30 ekor gajah datang berkunjung

Johan gosok baju saya – Ozlynn

Bekain pemain Arsenal Podolski kini jutawan kebab, ais krim

Umpama kembar ‘Ronaldo’ jadi perhatian ramai

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker