Fenomena Ribut Solar bakal jejas sambungan internet

Fenomena Ribut Solar bakal jejas sambungan internet

Sejak kebelakangan ini, frasa fenomena ribut solar sudah mula disebut-sebut oleh peminat teori konspirasi di media sosial. Mereka menggangap ia sebagai malapetaka dahsyat kerana dijangka sambungan internet dan barangan elektronik bakal gagal berfungsi.

Amaran berhubung fenomena ribut solar dahsyat yang diramalkan berlaku pada tahun depan telah dikeluarkan oleh beberapa saintis, lapor berita news18.com kelmarin.

Menurut beberapa penemuan baharu, ribut solar itu akan cukup kuat untuk menjejaskan liputan internet di Bumi selama berminggu-minggu disebabkan oleh medan magnetik matahari.

Difahamkan penemuan saintis-saintis ini bagaimanapun bercanggah dengan ramalan NASA sebelum ini yang mana menyatakan bahawa fenomena Suria Maksimum akan berlaku pada akhir 2025.

Menurut kajian terkini, aktiviti matahari akan tiba dikemuncaknya pada setiap 11 tahun. Dalam pada itu, kebiasaannya ia bakal mencetuskan gangguan terhadap cuaca di angkasa lepas termasuklah menjejaskan satelit, grid elektrik dan juga sistem komunikasi di seluruh dunia. Vc

Fenomena Ribut Solar bakal jejas sambungan internet

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Daiyan Trisha dicium Hun Haqeem, netizen naik minyak

Nampak macam mak awak ke, tanya Leona

Aku bersumpah tiada lagi kelahiran lelaki dalam keluarga kau – Bekas menantu Zainal Abidin

Anak Nazir Razak ‘kurang senang’ dengan perkahwinan baru ayahnya

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker