Ramai Kagum Dengan Ebby Yus Memang Tabah, Redanya Dia, Masih Mampu Senyum, Ketawa [VIDEO] — MYKMU.NET

Ramai Kagum Dengan Ebby Yus Memang Tabah, Redanya Dia, Masih Mampu Senyum, Ketawa [VIDEO]

Sebaran :

Ramai Kagum Dengan Ebby Yus Memang Tabah, Redanya Dia, Masih Mampu Senyum, Ketawa [VIDEO]

KETABAHAN pelawak dan pelakon Ebby Yus ketika sesi temuramah bersama Nabil Ahmad dan Elly Mazlein di program edisi khas Kongsi Kasih MeleTop, pada malam Rabu mencuit emosi penonton.

Temuramah tersebut mengimbas kembali tragedi banjir di Hulu Langat, Selangor yang menyebabkan Ebby Yus kehilangan mahligai impiannya sekelip mata.

Kediaman tersebut dibina Ebby Yus sejak empat tahun lalu menggunakan wang simpanan hasil titik peluh selama dia bekerja.

Sepanjang temuramah tersebut Ebby kelihatan tenang dan memberitahu, reda dengan ujian daripada Allah SWT.“Semua ada impian dan keinginan. Tak ada orang mahu berdepan dengan masalah. Pernahkan kita terfikir bahawa kebaikan dan kenikmatan juga keburukan itu datangnya daripada Allah SWT?

“Kenapa kita nak terima benda yang baik-baik saja, sedang yang tak baik kita tak mau terima? Jadi redalah, sesungguhnya di setiap kesakitan itu ada nikmat yang begitu indah.

“Nikmat itulah yang sepatutnya kita tunggu sebab segala yang kita ada hari ini bukan milik kita. Hidup ini sentiasa dalam ujian. Sakit, ketawa, menangis semua dalam ujian,” katanya.

Ebby tidak mengalirkan air mata ketika menceritakan tentang apa yang dilalui sebaliknya masih mampu berlawak dan ketawa.

“Rumah orang lain banjir…Lumpur masuk dalam rumah mereka kena bersihkan. Rumah saya pula masuk dalam lumpur. Dah bersih terus, tak ada apa yang saya nak bersihkan lagi,” katanya ketawa.Rakaman tersebut kemudiannya menjadi tular dan masih dikongsi warganet sehingga hari ini dan rata-rata mereka kagum dengan ketabahan Ebby.

Antara komen yang ditinggalkan warganet ialah, mereka sebak apabila melihat Ebby yang reda dan sentiasa memuji kebesaran Allah..

Sabtu lalu mahligai impian dibina pelawak, Ebby Yus hasil titik peluh lebih tiga dekad mengabdikan diri dalam dunia seni, musnah sekelip mata apabila dihanyutkan air deras dalam bencana banjir di Hulu Langat, Selangor.

Rumah yang tinggal 10 peratus untuk disiapkan di tanah setengah ekar di kawasan penempatan itu, dihanyutkan air deras, mengakibatkan Ebby atau nama sebenar, Muhammad Yunus Abdul Rashid kerugian hampir RM200,000.-AA

Ramai Kagum Dengan Ebby Yus Memang Tabah, Redanya Dia, Masih Mampu Senyum, Ketawa [VIDEO]Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:

MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214

Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


ASB: Dividen dan bonus 5% untuk 2021

Patin banjir! Rezeki menjala dapat saiz 15kilogram seekor


Sebaran :

Leave a Reply

Your email address will not be published.

%d bloggers like this: