Peguam Long Tiger U-TURN

JOHOR BAHRU – Peguam kepada lelaki Rohingya, Ab Hamim Ab Hamid atau ‘Long Tiger’ yang kini menjadi buruan polis, mengumumkan menarik diri daripada mewakili lelaki itu.

Datuk Shaharudin Ali berkata, beliau yang juga Peguambela dan Peguamcara bagi Shaharudinali Azfarazmi & Co, sebelum ini dilantik mewakili Ab Hamim atau ‘Long Tiger’ dalam beberapa kes jenayah dan sivil lelaki itu yang sedang berjalan.

“Kami dengan berat hati, terpaksa menarik diri sebagai peguambela beliau dalam kes-kes yang berkenaan kerana mengalami masalah untuk mendapatkan arahan-arahan seterusnya daripada anak guam bagi maksud perjalanan kes yang membabitkan beliau.

“Sebagai peguambela, kami juga merasai Ab Hamim telah melarikan diri semasa perjalanan prosiding kes beliau dan ini mencerminkan bahawa beliau tiada keyakinan dengan khidmat guaman oleh pihak kami selain tiada keyakinan dengan prosiding mahkamah yang sedang berlangsung.

“Namun begitu, Ab Hamim mungkin mempunyai sebab-sebab tertentu mengapa beliau mengambil tindakan sedemikian dan beliau tetap tidak bersalah kecuali selepas disabitkan oleh mahkamah,” katanya dalam kenyataan pada Rabu.

ARTIKEL BERKAITAN: Long Tiger lolos: Dua anggota polis digantung tugas

Peguam tidak bantah waran tangkap terhadap Long Tiger

Pada 15 Disember lalu, Ketua Polis Daerah Tangkak, Superintendan Mohd Fadhil Minhat meminta bantuan orang ramai bagi mengesan Abd Hamim selepas meloloskan diri dari lokap Mahkamah Majistret Tangkak.

Peguam Negara sebagai Menteri Undang-Undang solusi atau retorik
Ops Tutup Tutup turut dilancarkan di sekitar daerah berkenaan dalam usaha mengesan suspek yang melarikan diri dalam keadaan tangan bergari.

Dalam kejadian itu, suspek memakai baju T cerah, berseluar panjang coklat serta memakai selipar, melarikan diri dari lokap dengan keadaan tangan bergari, kira-kira jam 11.55 pagi Rabu minggu lalu.

Peguam Long Tiger U-TURN


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Suami isteri dicekup, disyaki bersubahat dengan Long Tiger

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this: