Menteri mahu Grab beri penjelasan kadar upah ‘rider’ turun

 

Syarikat Grab perlu memberi penjelasan mengenai dakwaan menurunkan kadar asas upah penghantar makanan, kata Menteri Pengangkutan Anthony Loke.

Dia mengulas sekumpulan penghantar makanan yang menghantar memorandum kepada Kementerian Pengangkutan (MOT) semalam bagi memohon campur tangan kerajaan dalam menyelesaikan isu penurunan kadar upah mereka.“Memorandum itu kita akan kaji dan kita akan bincang dengan pihak kementerian lain yang terlibat.

“Kita juga akan meminta Grab untuk beri penjelasan,” katanya seperti dipetik Berita Harian.

Loke berkata pihak MOT akan berbincang dengan semua pihak berkepentingan, termasuk kementerian dan agensi lain dalam menangani permasalahan ini.

Antara tuntutan memorandum semalam adalah gesaan supaya syarikat p-hailing tersebut mengembalikan kadar upah dahulu iaitu RM5 bagi satu pesanan yang disifatkannya sebagai lebih baik berbanding hanya RM4 atau RM4.50 ketika ini.Memorandum itu diserahkan wakilnya, Mohd Adie Ali Nafiah kepada Timbalan Ketua Setiausaha (Pengurusan) MOT, Dr Nor Fuad Abdul Hamid di Putrajaya, yang turut dihadiri kira-kira 40 wakil penghantar makanan seluruh negara.

Tuntutan lain adalah meminta syarikat p-hailing itu menambah baik pemulangan bayaran pembatalan pesanan yang melibatkan pesanan tunai berikutan tempoh pemulangan ketika ini mengambil masa terlalu lama.

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda

Baca Artikel Menarik:Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Che Ta naikkan elaun mekap Aaisyah RM250 seminggu

Beras Madani ini apa, Ameer Mydin bidas Syed Abu HussinAli Puteh dah cukup duit bayar saman Hidayah

Kedai coli ‘perangkap’ orang alimRelated Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker