Nak saya minta maaf, teruskan bermimpi – Dr Akmal


Nak saya minta maaf, teruskan bermimpi – Dr Akmal

Ketua Pemuda Umno Dr Akmal Saleh tidak akan memohon maaf kepada Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan Nga Kor Ming kerana mahu “mensekolahkan” pemimpin DAP itu mengenai isu pengiktirafan Pertubuhan Pendidikan Kebudayaan dan Saintifik Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (Unesco) terhadap Kampung Baru Cina di Selangor.

Malah, katanya, Pemuda Umno tidak akan teragak-agak menentang sesiapa sahaja yang menyentuh isu sensitif Melayu dan bumiputera.

“Nak saya minta maaf?“Teruskan bermimpi, kerana itu tidak akan terjadi!

“Sekali lagi saya ulang, jika sesiapa yang sentuh perkara yang sensitif terhadap orang Melayu dan bumiputera, kami tidak akan teragak-agak untuk menentang sekerasnya tidak kira siapa anda!” katanya dalam satu hantaran di Facebook, hari ini.

Akmal merujuk kepada kenyataan ahli Parlimen Raub Chow Yu Hui supaya dirinya memohon maaf kepada Nga.

Chow turut mencadangkan agar Majlis Kerja Tertinggi (MKT) Umno mengenakan tindakan terhadap Akmal berhubung kenyataannya untuk “mensekolahkan” Nga mengenai pembelajaran sejarah Melayu.Malah, katanya, dakwaan Umno – bahawa cadangan itu akan mencabar status bumiputera semasa – adalah tidak berasas dan tidak bertanggungjawab.

Tambahnya, tindakan Akmal telah meretakkan hubungan antara Umno dan DAP dalam kerajaan campuran.

Pada 1 Feb lalu, Nga mencadangkan supaya Kampung Baru Cina di Selangor dicalonkan sebagai tapak warisan Unesco.

Cadangannya itu mendapat bantahan daripada Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal dari Bersatu.Umno kemudiannya menyertai bantahan itu dengan setiausaha agungnya, Asyraf Wajdi Dusuki mendakwa status Unesco akan memberi mereka yang tinggal di kampung baharu Cina pengiktirafan sebagai “penduduk asal” dan justeru, menyentuh status orang Melayu. Mk

Nak saya minta maaf, teruskan bermimpi – Dr Akmal

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NETNasi ayam harga RM14 lauk ‘ciput’ buat pelanggan terkejut

Madu Marissa, Misya dan Aslam makan semeja, netizen pertikai kenapa kahwin duaEnakmen Syariah Kelantan bukan Hudud bukan Qisas – Nik Elin

Tular gambar Nik Elin-Takiyuddin bersama, Awang Hashim sentapRelated Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker