Pendaki sesat gara-gara guna Google Maps

Seorang pendaki terpaksa diselamatkan dari atas tebing menggunakan helikopter ketika mendaki Gunung Fromme di utara Vancouver, gara-gara tersesat selepas mengikut aplikasi pemetaan, Google Maps, lapor akhbar New York Post semalam.

Pihak Penyelamat Darat Utara (NSR) yang berpangkalan di Vancouver berkongsi dalam catatan di laman Facebook bahawa seorang pendaki yang namanya tidak didedahkan mendapati dirinya sesat di bahagian tebing tersebut selepas cuba untuk sampai ke puncak.

Dua anggota penyelamat cuba menyelamatkan mangsa di kawasan hutan tebal itu semasa  misi menyelamat dilakukan pada 4 November lalu.

Menurut NSR, mangsa yang hanya mempunyai kelengkapan peralatan minimum termasuk tiada lampu suluh dan memakai kasut buruk itu kemudian berjaya diselamatkan.

Pihak penyelamat berkata, ia adalah kali kedua dalam tempoh dua bulan pendaki terperangkap di Gunung Fromme kerana mengikut laluan palsu yang dipaparkan di Google Maps.

Dalam kemas kini baru-baru ini, NSR berkata, Google Maps telah memadamkan laluan yang tidak wujud itu selepas mengetahui tentang kesilapan tersebut.

Pihak NSR turut menasihatkan bakal pendaki agar mengelak daripada menggunakan Google Maps, sebaliknya menggunakan aplikasi yang direka untuk aktiviti luar seperti CalTopo dan Gaia, atau peta kertas dan kompas. – AGENSI

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Khaibar, Khaibar Ya Yahud, Jaysu Muhammad Saufa Ya’ud

Gambar lucah AI, Anna Jobling beri amaran

TMJ Tuju Kepada Ahli Politik Mana?

Ameera Khan dikritik tayang produk pro Israel

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker