Pihak berkuasa China guna kekerasan seret mangsa Covid-19 ke pusat kuarantin

Dua anggota pihak berkuasa sedang memaksa seorang lelaki di dalam rumahnya yang enggan pergi ke sebuah pusat kuarantin di Hangzhou baru-baru ini. – Twitter/CNN

BEIJING – Satu rakaman video memaparkan situasi seorang lelaki sedang bergelut dengan beberapa anggota pihak berkuasa China yang memakai sut hazmat selepas dia enggan berpindah ke sebuah kemudahan kuarantin, lapor portal berita MailOnline semalam.

Lelaki itu kemudian diheret secara ganas dari sofa di rumahnya di Hangzhou, ibu kota wilayah Zhejiang di timur negara itu, ketika dia berbaring dalam selimut.

Kedua-dua anggota pihak berkuasa itu menjerit kepada lelaki berkenaan: “Pakai pelitup muka!” sambil menggesa dia memakai pelitup muka walaupun berada di dalam rumahnya sendiri dan tidak menimbulkan risiko kesihatan kepada orang lain.

Dia juga berpaut di sofa dan tidak mahu diseret serta dibawa ke kemudahan kuarantin.“Jangan tolak saya. Adakah anda gila?” soal lelaki tersebut yang tidak mahu mengikut anggota-anggota pihak berkuasa tersebut.

Bagaimanapun, kedua-dua anggota pihak berkuasa itu berjaya menarik lelaki itu bangun dari sofa dengan mereka memeluknya dan memaksanya mengalah sebelum dihantar ke pusat kurantin.

Wanita yang merakam insiden itu kemudian merayu kepada pihak berkuasa supaya tidak bertindak terlalu ganas selain bertanya sama ada mereka mempunyai masa untuk bercakap dengannya dan menahannya di rumah.

Namun, setakat ini, masih tidak diketahui di mana lelaki itu ditempatkan. – Agensi 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

 

Senarai Penuh Menteri Kabinet Anwar

Dilantik sebagai Menteri Ekonomi: Ini masanya untuk Rafizi gunakan ‘Formula’ bantu negara!


Ronaldo bakal berhijrah ke Arab Saudi

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker