Bukan selamatkan, penduduk lapah jerung paus terdampar
Bukan selamatkan, penduduk lapah jerung paus terdampar

JAKARTA – Penduduk di Kabupaten Sikka, wilayah Nusa Tenggara Timur menerima kecaman orang ramai kerana dirakam memotong seekor jerung paus yang terdampar di sebuah pantai, lapor laman berita Lambe Turah.
Jerung paus itu ditemukan terdampar di Pantai Lowolabo di Desa Lowolabo, baru-baru ini.
Rakaman video dimuat naik di media sosial menunjukkan penduduk tempatan serta nelayan menarik haiwan marin itu ke darat menggunakan tali sebelum mengambil isinya dan diagihkan kepada orang ramai.
Pegawai tempatan bernama Fransiskus Ignasius Sino berkata, jerung tersebut masih mempunyai peluang yang cerah untuk hidup jika ia menerima bantuan yang sewajarnya.
“Ia masih boleh diselamatkan tetapi kekurangan pemahaman orang ramai, mereka mengambil tindakan yang melanggar undang-undang.
DISYORKAN UNTUK ANDA :
- CSA: Kestabilan Politik Dan Reformasi Institusi Demi Kepentingan Rakyat
- Rekod Khidmat 4 Tahun 11 Bulan Jadi Ukuran Akmal Di Merlimau
- Calon Dikenali, Rekod Prestasi Jadi Kekuatan BN – Azalina
Beri Mandat Besar Pada BN Demi Kestabilan, Keyakinan Pelabur – Mohamad Hasan
“Kami akan mengambil pendekatan yang sesuai terhadap individu yang terlibat, salah satunya adalah dengan memberi amaran,” kata Fransiskus.
Pihak berkuasa menggesa orang ramai untuk segera melaporkan sebarang haiwan marin yang terdampar supaya ia dapat dikendalikan mengikut prosedur operasi standard (SOP). – AGENSI
Bukan selamatkan, penduduk lapah jerung paus terdampar
DISYORKAN UNTUK ANDA :
- Kerjasama BN-PN Makin Kukuh, Sokongan Akar Umbi Jadi Kekuatan – Dr Asyraf
- Kesiagaan Tinggi, Semangat Jentera BN Jadi Modal Kempen – Mahdzir
LAWATI LAMAN FACEBOOK KAMI :
Layari Laman Facebook MYKMU.NET
You must be logged in to post a comment.