Kes penipuan tekan ‘link’ RM3.64 juta kerugian direkodkan

Kes penipuan tekan ‘link’ RM3.64 juta kerugian direkodkan

SEREMBAN – Jabatan Siasatan Jenayah Komersial Negeri Sembilan telah merekodkan jumlah kerugian sebanyak RM3.64 juta melibatkan kes penipuan tekan ‘link’ dengan 321 kertas siasatan telah dibuka sepanjang tahun ini.

Ketua Polis Negeri Sembilan, Deputi Komisioner, Ahmad Dzaffir Mohd. Yussof berkata, jumlah itu direkodkan sejak Januari hingga 10 November lalu dan berlaku peningkatan berbanding 196 kertas siasatan dengan jumlah kerugian RM2.5 juta pada tahun lalu.

“Kes penipuan tekan ‘link’ atau pautan ini biasanya berlaku apabila mangsa menerima ‘link’ daripada pihak sindiket meminta dimasukkan maklumat akaun bank.“Mangsa juga akan memberikan nombor pas pengesahan transaksi (OTP) selain kata laluan berkaitan,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Menurut Ahmad Dzaffir, tindakan tersebut menyebabkan pihak sindiket dapat mengambil alih akaun mangsa dan seterusnya mereka dapat membuat pindahan wang ke akaun lain tanpa pengetahuan mangsa.

“Antara kes penipuan yang menggunakan modus operandi ini ialah kes penipuan menawarkan hadiah kononnya daripada Shopee, Lazada dan platform e-dagang lain.

“Kes penipuan menawarkan kerja sambilan untuk ‘like post’ barangan yang kononnya dijual, kemudian mangsa dijanjikan komisen dengan syarat perlu membuat beberapa bayaran,” katanya.Jelas Ahmad Dzaffir, seterusnya kes penipuan untuk mendapatkan perkhidmatan pembersihan rumah dan Macau Scam.

Sehubungan itu, beliau berkata, pihak polis
ingin menasihatkan orang awam agar lebih berhati-hati apabila berurusan dengan mana-mana pihak.

“Jangan dikongsi sebarang maklumat atau kata laluan bank mahu pun OTP apabila diminta ketika mengisi maklumat daripada ‘link’ yang diberikan,” katanya. K Online

Kes penipuan tekan ‘link’ RM3.64 juta kerugian direkodkan
Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Dari mana Muhyiddin ada ‘puluhan juta’, warganet tanya Annuar

Pemain Arab Saudi terima hadiah Rolls Royces Phantom

Kami tak jual prinsip parti – Azalina

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker