Takut tak dapat sokongan GPS, lagi pemimpin DAP mohon maaf

GEORGE TOWN: Naib Pengerusi DAP Kebangsaan, Chow Kon Yeow menganggap Setiausaha Agung parti itu, Anthony Loke telah melakukan perkara yang betul apabila membuat permohonan maaf kepada Premier Sarawak, Tan Sri Datuk Patinggi Abang Haji Abdul Rahman Zohari Abang Haji Openg pagi ini.

Sehubungan itu, beliau yang juga Pengerusi DAP Pulau Pinang berharap semua pihak khususnya kerajaan dan rakyat Sarawak menerima permohonan maaf tersebut sekali gus menjernihkan kembali hubungan antara semua parti politik terlibat.

“Kita (semua parti utama) sedang cuba dan berusaha untuk menubuhkan sebuah kerajaan perpaduan demi negara tercinta.

“Jadi, saya fikir Setiausaha Agung DAP telah melakukan perkara yang betul dengan meletakkan agenda negara mengatasi kepentingan parti dan peribadi,” katanya kepada pemberita di sini hari ini.Terdahulu, Anthony dalam satu kenyataan memberitahu, beliau telah membuat satu kunjungan hormat terhadap pemimpin Sarawak itu di Kuching pagi ini.

Dalam pertemuan yang turut dihadiri Timbalan Premier Sarawak, Prof. Datuk Seri Dr. Sim Kui Hian itu, beliau berharap ia akan membuka satu lembaran baharu untuk membina persefahaman dan kerjasama demi menjadikan Malaysia negara yang lebih maju dan progresif.

Sementara itu, Kon Yeow berkata, keutamaan Pakatan Harapan (PH) termasuk DAP ketika ini ialah untuk membentuk sebuah kerajaan di peringkat nasional terlebih dahulu.

Justeru katanya, adalah terlalu awal untuk membincangkan sejauh mana kerjasama yang akan dijalin dengan parti gabungan lain sama ada Barisan Nasional (BN) atau Perikatan Nasional (PN) selepas ini.“Buat masa ini, saya fikir kita perlu menyesuaikan diri dengan situasi politik semasa kerana terlalu banyak perkara yang perlu dilakukan ketika ini,” jelasnya. – UTUSAN

 

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Agama, bangsa tak patut jadi isu dalam penubuhan kerajaan – Johari

Agong cadang kerajaan perpaduan PH-PN, Anwar setuju Muhyiddin tolak

Bakal pengantin ‘dirasuk’ roh, menari tarian Jawa

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker