Azalina kemuka usul pinda Perlembagaan beri kerakyatan anak lahir luar negara

Azalina kemuka usul pinda Perlembagaan beri kerakyatan anak lahir luar negara

Ahli Parlimen Pengerang, Azalina Othman Said mengemukakan usul bagi meminda Perlembagaan untuk memberi kerakyatan kepada anak lahir di luar negara oleh ibu warganegara Malaysia supaya dibahas dalam sidang Dewan Rakyat akan datang.

Usul itu dikemukakan kepada Setiausaha Dewan Rakyat, Nizam Nydin Bacha Mydin pada 15 Sept lalu untuk dibahaskan dalam sidang Dewan Rakyat yang dijadualkan berlangsung selama 32 hari bermula 3 Okt hingga 29 Nov ini.

Pengerusi Jawatankuasa Pilihan Khas Hal Ehwal Wanita dan Kanak-kanak dan Pembangunan Sosial itu berkata, usul itu bagi meminda Bahagian II Jadual Kedua Perlembagaan – (c) dalam Fasal (1)(b) dan (d) dalam Fasal (1)(c), dengan memasukkan perkataan “atau ibunya” selepas perkataan “bapanya”.Katanya, Subfasal 2(a) dan 2(b) bertujuan memasukkan perkataan “atau ibunya” untuk melanjutkan kewarganegaraan bagi orang yang lahir pada atau selepas hari Malaysia melalui kuat kuasa undang-undang.

Dalam keputusan berbelah bahagi, Mahkamah Rayuan pada 5 Ogos lalu memutuskan anak lahir di luar negara oleh ibu warga Malaysia yang berkahwin dengan warga asing, tidak berhak mendapat kerakyatan Malaysia dari segi undang-undang.

Pengerusi panel hakim itu, Kamaludin Md Said dan Azizah Nawawi menjadi majoriti bersetuju, manakala S Nantha Balan membantah.

Majoriti berkata, istilah “bapa” dalam Jadual Kedua Bahagian 11 Perlembagaan bermakna bapa kandung dan tidak boleh diperluaskan kepada ibu atau ibu bapa.Kamaludin dan Azizah, yang menyatakan mereka mengikuti prinsip undang-undang dalam keputusan Mahkamah Persekutuan tahun lepas berkata, terpulang kepada Parlimen, bukannya mahkamah untuk meminda Perlembagaan.

Tahun lepas, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur memutuskan kerajaan perlu memberi kerakyatan kepada anak dilahirkan ibu rakyat Malaysia di luar negara kerana istilah “bapa” dalam Jadual Kedua Perlembagaan perlu merangkumi ibu. FMT

Azalina kemuka usul pinda Perlembagaan beri kerakyatan anak lahir luar negara


Baca Artikel Menarik:Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Arab Saudi Perkenalkan Robot Yang Mampu Sampaikan Khutbah Daripada Imam Dan Muazin

Majlis Peguam ‘kurang ajar’ – Zaid

Melur Untuk Firdaus kembali untuk musim ke-2, netizen tak setuju

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker