Menteri kata boleh lompat parti lagi sebelum RUU diwartakan bulan depan

PUTRAJAYA – Mana-mana Ahli Parlimen sedia ada masih lagi sempat untuk melompat parti sebelum Rang Undang-Undang (RUU) mengenai perkara itu diwarta serta dikuatkuasakan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-Undang), Datuk Seri Dr. Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata, setakat ini Yang di-Pertuan Agong belum pun memberi perkenan.

Justeru, beliau dalam nada jenaka berkata, anggota Dewan Rakyat masih berpeluang untuk melompat parti sehingga RUU itu diperkenankan Seri Paduka Baginda dalam masa terdekat.

“Insya-Allah, saya menjangkakan bahawa Tuanku memberi perkenan sekitar minggu pertama atau paling lewat minggu kedua bulan depan,” jelasnya pada sidang akhbar, di sini hari ini.RUU Perlembagaan (Pindaan) (No.3) 2022 itu diluluskan di Dewan Negara pada 9 Ogos lalu setelah berjaya sebelum itu di Dewan Rakyat pada 27 Julai lepas dengan meraih undi majoriti.

Bagaimanapun, timbul persoalan dalam kalangan pengamat politik tanah air mengenai bilakah tempoh RUU kontroversi itu dikuatkuasakan sebagai undang-undang negara secara rasmi.

Menyentuh pertanyaan berkenaan, Wan Junaidi tetap mengulangi jawapan sama beliau pada sidang akhbar di Parlimen pada 28 Julai lalu mengenai garis masa RUU tersebut diwartakan.

Sehubungan itu ujarnya, tidak timbul isu kelewatan kerana Yang di-Pertuan Agong memang diberi tempoh 30 hari sebelum diperkenan berdasarkan Perkara 66 Perlembagaan Persekutuan.“Saya pun banyak disoal beberapa wakil rakyat tertentu mungkin seloroh tanya sempat lagi mereka boleh lompat parti, maka saya pun jawab RUU itu belum pun dikuatkuasakan,” katanya.

Berdasarkan rekod ujarnya, kali pertama pindaan seumpama itu berjaya dilakukan terus tanpa penglibatan Kabinet ialah pada 2006 lalu terhadap Kanun Keseksaan dan Tatacara Jenayah

Pembentukan Jawatankuasa Pilihan Khas itu dilaksanakan susulan draf asal RUU ada sedikit pertikaian yang dibimbangi ditafsir terlalu luas dan mungkin boleh dieksploitasi pihak kerajaan.

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Rider Tersangkut Semasa Tunjuk ‘Kung-Fu’ Di Hadapan Orang Ramai (Video)

Resepi Roti Boy Aroma Kopi Lemak Manis

Kereta F1 Ferrari dikesan diatas jalan raya

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker