Menteri ‘call’ arah langgar undang-undang, pegawai kena rekod, kata bekas KSN

PETALING JAYA: Pegawai kerajaan perlu merekodkan secara peribadi arahan menteri mahu pun ahli politik yang menghendaki mereka melakukan perkara yang bercanggah undang-undang dan peraturan, kata bekas setiausaha negara Abdul Halim Ali.

Katanya, tindakan itu penting berdasarkan pengalamannya memandangkan “arahan” sedemikian tidak dikeluarkan secara bertulis, malah dilakukan menerusi “panggilan telefon” sahaja.

“Menteri tak akan ‘issue’ (keluarkan) surat tolong buat ini…dia ‘call’ sahaja,” katanya dalam wawancara Sinar Harian bersama tokoh wartawan, Johan Jaafar.

Halim yang juga presiden Persatuan Alumni Pegawai Tadbir dan Diplomatik (PTD) berkata, ketika perkhidmatannya, beliau ada memberi arahan kepada pegawainya supaya menasihatkan ahli politik jika mereka mahu melakukan sesuatu yang tidak betul.

“Mereka (pegawai) patut beritahu kepada menteri atau orang politik berkenaan bahawa apa yang diminta itu tidak boleh dilaksanakan oleh kerana undang-undang ini, peraturan ini.

“Kalau dia nak buat juga, pegawai mesti rekodkan apa yang disuruh, dibuat dan rekod itu diberitahu kepada pegawai tinggi kementerian bahawa mereka telah diminta melaksanakan tugas ini yang sebenarnya tidak boleh dilakukan,” katanya.

Beliau berkata, tindakan itu perlu dilakukan sebagai “persediaan” sekiranya timbul masalah pada kemudian hari.

“Mana tahu, satu hari nanti perkara itu terbongkar pihak ‘anti-corruption’ (Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia) datang dan sebagainya, sekurangnya kita ada bukti bahawa kita telah menasihat menteri atau pegawai berkenaan tapi mereka nak buat juga,” katanya.

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Warga emas cedera dipukul penunggang motosikal [VIDEO]

Hakim Arief Emran Dah Tarik Diri, Hakim Nazlan Pula Bagaimana?

Ustaz Abdul Somad diusir dari Singapura

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker