Pelantikan Mufti Perak kuasa multak Sultan

HUJUNG bulan ini bakal genap setahun pemergian Mufti Perak, Tan Sri Dr. Harussani Zakaria yang meninggal dunia pada usia 82 tahun setelah menerima rawatan di unit rawatan rapi (ICU) Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) di Ipoh selepas disahkan positif Covid-19.

Pemergian Allahyarham pada tanggal 30 Mei 2021 masih dirasai, ramai yang masih bersedih apabila kehilangan ulama yang disanjung dan disayangi itu.

Selepas hampir setahun, semakin ramai yang tertanya-tanya siapakah individu yang akan menggantikan tempat Allahyarham untuk menerajui institusi fatwa dan pusat rujukan Islam yang serba lengkap.

Perlu diingat bahawa pelantikan Mufti adalah hak mutlak Sultan Perak, Sultan Nazrin Muizzuddin Shah seperti yang termaktub dalam Enakmen Pentadbiran Agama Islam Perak.

Berkenaan pelantikan Mufti baharu, sebelum ini tular dalam media sosial pihak yang menolak pelantikan individu daripada aliran atau fahaman syiah, wahabi dan sebagainya sebagai Mufti Perak.

Selain nama yang dikaitkan itu, secara umumnya tidak kedengaran ada spekulasi yang jelas mengenai pelantikan mufti Perak yang baharu, semuanya menantikan keputusan baginda tuanku.

Dalam membicarakan soal pelantikan mufti baharu, tidak dapat dielakkan daripada menyebut nama Timbalan Mufti Perak, Datuk Zamri Hashim yang berkhidmat di bawah Allahyarham Harussani selama 24 tahun.

Zamri, 51, anak kelahiran Kampung Parit 1, Sungai Sumun, Bagan Datuk dan ramai yang melihat beliau pengganti yang selayaknya dari segi akademik dalam pendidikan dan pengalaman berkhidmat secara langsung dengan Allahyarham Harussani.

Beliau merupakan pelajar lepasan Universiti Al-Azhar, Mesir pengkhususan dalam tafsir al-Quran dan berkelulusan peringkat Sarjana (Master) dari Universiti Malaya (UM).

Zamri bermula dari bawah dalam Jabatan Mufti ketika Allahyarham Harussani memerlukan pegawai penyelidik Gred S3 untuk jawatan Istinbath iaitu pegawai penyelidik untuk membantu Mufti dalam urusan kerja, membuka kitab, membuat kertas kerja dan tugasan ilmiah mufti.

Tidak ramai yang memiliki kebolehan menguasai, membaca kitab Arab seperti yang dikehendaki Allahyarham ketika itu.

Akhirnya Zamri yang memiliki kebolehan yang diperlukan oleh Harussani melapor tugas di Jabatan Mufti Perak pada 1 Februari 1997 sehingga hari ini.

Namun tidak semestinya timbalan mufti dilantik sebagai mufti seperti di Selangor yang bekas Timbalan Mufti Selangor, Datuk Abdul Majid Omar, pernah berkhidmat di bawah dua orang mufti, kerana pelantikan itu adalah kuasa mutlak dan atas kebijaksanaan Sultan.

Segala-galanya terserah kepada keputusan baginda tuanku untuk menentukan calon terbaik menggantikan Allahyarham Harussani dan sesiapa pun yang bakal dilantik sudah tentunya individu itu yang terbaik demi agama.

Pelantikan Mufti Perak yang baharu merupakan prerogatif Sultan Perak, sudah pasti Sultan Nazrin mengambil semua pandangan dan nasihat.

Semua pihak perlu menghormati prerogatif baginda dalam melantik Mufti Perak. – UTUSAN

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


DJ Dave Menyanyikan Lagu Raya Untuk Pandalela Di Hanoi

Farahdhiya tayang paha sebaik habis Ramadan

Gambar MK K-Clique berkahwin cetus huru-hara

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker