Terbaik Putin, LGBT kini dianggap sebagai pengganas di Rusia

Terbaik Putin, LGBT kini dianggap sebagai pengganas di Rusia

Rusia telah mencetuskan kontroversi dengan menambah “gerakan LGBT” ke dalam senarai organisasi pelampau dan pengganas, lapor Reuters.

Langkah ini diambil selepas keputusan Mahkamah Agung Rusia pada November lalu, yang menganggap aktivis LGBT sebagai pelampau.

Arahan ini telah menimbulkan kebimbangan di kalangan wakil komuniti gay dan transgender tentang kemungkinan penangkapan dan pendakwaan.

Keputusan untuk memasukkan gerakan LGBT dalam senarai pelampau dan pengganas sejajar dengan keputusan Mahkamah Agung Rusia dan merupakan sebahagian daripada agenda Presiden Vladimir Putin.

Kemasukan “gerakan sosial LGBT antarabangsa dan unit strukturnya” dalam senarai pelampau telah menimbulkan kebimbangan dalam kalangan aktivis dan penyokong hak asasi manusia.

Mereka bimbang bahawa kesannya akan membawa kepada lebih banyak penganiayaan, termasuk pembekuan akaun bank, penahanan dan pendakwaan yang menyasarkan ahli komuniti LGBT.

Untuk rekod, Rusia telah mengetatkan sekatan ke atas ekspresi orientasi seksual dan identiti jantina sepanjang dekad yang lalu.

Undang-undang telah diluluskan yang melarang promosi hubungan seksual “bukan tradisional” dan mengharamkan perubahan jantina.

Langkah-langkah ini mencerminkan peralihan masyarakat yang lebih luas di bawah Presiden Putin ke arah nilai konservatif dan penindasan pengaruh Barat yang merosakkan. Vc

Terbaik Putin, LGBT kini dianggap sebagai pengganas di Rusia

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Shidee yang ditahan polis

Safee Sali mengaku kahwin lain

Hans Isaac tak malukah – PN

Lantikan penjawat awam baharu setara sistem pencen

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker