Ifa Raziah tegur Hattan ‘Sekolahkan’ Pembaca Berita -‘Itu Karma, Dulu Mengata Saya’

 

Usahawan dan penyanyi, Datuk Ifa Raziah terpanggil untuk mengulas mengenai isu yang membabitkan penyanyi popular, Datuk Hattan susulan tindakannya ‘sekolahkan’ seorang pembaca berita baru-baru ini.

Bukan salah pembaca beritaMenurut Ifa, kesalahan tidak seharusnya diletakkan kepada pembaca berita tersebut seratus peratus, sebaliknya pihak produser antara indvidu yang perlu bertanggungjawab ke atas insiden yang berlaku itu.

Bagaimanapun, dia yang pernah mengendalikan sebuah program hiburan selama lapan tahun sebelum ini tidak menafikan ada kalanya sebagai pengacara tidak terlepas daripada membuat silap.

Tidak boleh nak salahkan pembaca berita kerana soalan-soalan yang disediakan datangnya daripada produser. Semuanya akan dimaklumkan menerusi ear piece yang pembaca itu pakai di telinga mereka.

Saya cakap secara general memandangkan saya juga pernah menjadi pengacara untuk beberapa program selama lapan tahun.Kadang-kadang sebagai manusia kita tidak lari daripada buat silap, terlepas pandang. Produser juga perlu melakukan research juga, jangan harapkan pengacara. Pengacara juga perlu alert dengan isu-isu semasa.

Ifa mengulas mengenai perkara itu ketika dia membuat sesi siaran langsung di TikTok miliknya baru-baru ini.

Tambah Ifa lagi, kebiasaannya pihak yang akan ditemu bual sudah pun dimaklumkan terlebih dahulu oleh team produksi.

Selalunya bila artis atau saya sendiri akan di interview, pihak produser akan maklumkan terlebih dahulu, akan inform lebih awal. Produser tidak akan telefon main sebarang-sebarang sahaja.Produser akan tanya artis itu, sama ada sibuk atau tidak, free atau tidak sebab nak interview. Kalau artis tidak free waktu itu, mereka pasti tidak akan ganggu kita, dia akan cari artis lain.

Ifa tegur Hattan

Sementara itu, pelantun lagu Ser Ser Ser itu turut menegur sikap Datuk Hattan yang tidak sewajarnya bertindak sedemikian biarpun dirinya seorang yang berpengalaman dalam industri.

Mungkin waktu itu Datuk Hattan sedang bad mood, sebab kita tidak tahu apa situasi di rumahanya masa itu. Mungkin baru bangun tidur, sebab orang bangun tidur kan tengah mamai, baru lepas makan ubat ke.Bagaimanapun, cara Datuk Hattan menjawab tidak boleh lah begitu, biarpun pembaca itu budak baru. Macam mana pun, keadaan Datuk Hattan mungkin juga sedang bersedih ketika itu.

Walaupun berpangkat Datuk dan orang hebat dalam industri tidak boleh lah macam itu kan, sebab mesti dah dimaklumkan akan disiarkan secara live di tv, kalau rekod boleh edit.  Saya sebagai orang yang melihat insiden itu, ada salah pada kedua-dua pihak.

Dalam pada itu, Ifa sempat berseloroh dengan menyifatkan insiden yang berlaku sebagai karma kepada pelantun lagu Maligai Syahdu itu.

Saya sebenarnya tak mahu ulas sangat isu pasal orang lain. Tapi saya anggap itu karma, dulu dia mengata saya macam-macam kan.Sumber: TikTok

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Curang, Farid sindir Diana ke?

Adira ditegur pakai baju cantik tapi dada….

Jimin BTS Photobomb Video Zahirah Macwilson [VIDEO]

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker