Orang ramai kagum OKU penglihatan tangkas guna telefon [VIDEO]

Boon Keat menunjukkan cara OKU penglihatan menggunakan telefon sekali gus membuatkan orang ramai kagum.

PETALING JAYA – Seorang lelaki yang juga orang kurang upaya (OKU) penglihatan berkongsi cara menggunakan telefon bimbit membuatkan orang ramai berasa kagum.

Menerusi perkongsian satu video TikTok, pemuda tersebut dikenali sebagai Loh Boon Keat menunjukkan cara menggunakan ‘braille keyboard’ dengan menyentuh skrin telefon, malah dia melakukannya begitu pantas.

“Ada yang tertanya macam mana kami ‘blind’ (buta) menaip. Sesetengah orang boleh pakai ‘braille keyboard’ dan macam saya pun boleh (guna).

“Jadi apa itu ‘braille keyboard’, timbul atas skrin? Boleh raba? Kalau itu lain, itu ‘braille display’, tapi saya tak cover dalam ni (tak jelaskan dalam video) sebab saya tak ada. Harga ‘braille display’ minimum RM2,000 atau RM3,000.



“Untuk ‘braille keyboard’ ini kita susun jari atas skrin dan menaip seperti mana orang guna mesin braille,” katanya pada video tersebut.

Dalam video itu, Boon Keat yang telah memeluk agama Islam sejak enam tahun lalu menunjukkan cara dia menaip selain melayari media sosial Facebook termasuk membaca komen dan membalasnya.

“Kalau orang dah biasa guna ‘braille keyboard’, dia boleh taip sambil jalan. Cuma bahaya kalau katalah orang tarik telefon,” ujarnya.

Sementara itu, pengguna media sosial memuji pemuda tersebut, malah tidak terkecuali kagum dengan penerangan Boon Keat yang disifatkan seperti pengacara.



“Bijak brother ni. Jelas sebiji-sebiji perkataan. Sedap dengar dia cakap, boleh jadi pengacara atau pembaca berita,” kata Mohdsahrinizwan.

“Aku taip keyboard pun tak laju macam ni. Power, Allah Maha Besar,” ujar HafizHassan1983.

“Itu yang dikatakan ciptaan Allah itu sempurna. Kita hanya lihat dengan mata, tidak dengan hati,” ujar Sadhri.OKCS

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392



Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Encik Sajat dedahkan hampir dirogol di Australia

Mahathir dan Muhyiddin kembali bergabung?

Berat badan tinggal 48kg, Yasin derita tiriod

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker