Rasuah pengundi melibatkan ahli PAS di Marang, SPRM cukup bukti

 

SPRM mempunyai bukti yang mencukupi untuk membawa pertuduhan terhadap seorang ahli PAS seperti yang dipaparkan dalam rakaman video ketika menyerahkan wang tunai kepada pengundi di Marang semasa pilihan raya umum lalu.

Menurut laporan MK, penyiasat telah membuat temu bual dengan saksi kejadian dan akan mencadangkan tuduhan rasuah kepada pendakwa raya tidak lama lagi.

Mereka sedang menyiapkan satu bahagian terakhir sebelum melengkapkan siasatan, kata seorang pegawai kanan SPRM, yang membabitkan permintaan formaliti untuk mendapatkan beberapa dokumen rasmi daripada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR).

“SPRM perlu mendapatkan dokumen pendaftaran pemilih daripada SPR, yang perlu kita mohon melalui mahkamah.

“Apabila kita mendapat dokumen dan merekodkan beberapa lagi kenyataan, maka kertas siasatan akan dihantar semula kepada Jabatan Peguam Negara untuk keputusan mereka.

“SPRM akan mencadangkan kepada AGC untuk mengenakan tuduhan rasuah terhadap individu yang memberikan wang tunai itu (kepada pengundi),” kata sumber berkenaan yang bercakap kepada Malaysiakini dengan syarat tidak mahu namanya disiarkan.

Menurut sumber SPRM itu, penyiasat telah menyoal beberapa saksi, termasuk kira-kira 90 pengundi yang didakwa telah menerima bayaran daripada PAS untuk mengundi calon parti tersebut.

Daripada siasatan SPRM, pegawai penyiasat dikatakan menemui unsur rasuah yang jelas dalam kejadian itu.

“Terdapat unsur-unsur rasuah, seperti yang dapat dilihat dengan jelas daripada video yang tular,” kata sumber lagi.

Di sebalik dakwaan pembabitan parti dan kawasan pilihan raya itu, difahamkan bahawa pertuduhan dan siasatan tertumpu semata-mata kepada mereka yang memberi rasuah, dan bukannya ahli Parlimen Marang Abdul Hadi Awang.

Selepas berakhirnya PRU15 pada November lalu, timbul dakwaan di media sosial bahawa PAS telah menyogok pengundi.

Dalam salah satu video tular, beberapa individu kedengaran bersumpah di hadapan seorang yang didakwa ahli PAS, mengatakan bahawa mereka telah mengundi parti itu, sebelum bayaran wang tunai dibuat.

Satu lagi video tular menunjukkan orang ramai menunggu di hadapan sebuah bangunan untuk mengambil bayaran daripada PAS selepas selesai  mengundi.

Bagaimanapun, Pengarah pilihan raya PAS Muhammad Sanusi Md Nor segera menafikan perkara itu dengan mendakwa ia hanya helah parti pesaing untuk memburuk-burukkan PAS dan parti Islam itu tidak mempunyai dana untuk membayar pengundi.

Bulan lalu, MK melaporkan bahawa siasatan SPRM telah mengenal pasti sehingga 90 individu yang didakwa menerima wang tunai di Terengganu untuk mengundi sebuah parti.

Suruhanjaya itu dilaporkan berjaya mengenal pasti penerima wang tunai daripada dokumen yang mereka rampas semasa siasatan.

Ia termasuk dokumen yang perlu ditandatangani oleh penerima apabila mereka menerima bayaran, selain perlu mengangkat sumpah.

Dakwaan pembelian undi itu menjadi subjek petisyen pilihan raya untuk membatalkan keputusan pengundian di Marang.

Mahkamah Pilihan Raya Terengganu telah menolak bantahan awal Hadi bagi menolak petisyen pilihan raya difailkan calon Barisan Nasional (BN) Jasmira Othman untuk membatalkan kemenangannya.

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Perompak dan peraba kemaluan gadis penjual ketum diburu Polis [VIDEO]

Lelaki beri anjing makan roti sapu mentega cuit hati orang ramai [VIDEO]

Pengarah Mentega Terbang menghadap Bukit Aman

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker