Kakitangan KKM tak puas hati, berang dengan sistem sekarang

Kakitangan KKM tak puas hati, berang dengan sistem sekarang

Tinjauan secara dalam talian yang dijalankan hari ini di kalangan kakitangan kesihatan di Malaysia mendapati terdapat rasa tidak puas hati dan kemarahan yang meluas terhadap sistem kesihatan awam ketika ini.

Tinjauan itu melibatkan kakitangan kontrak dan tetap, termasuk doktor senior dan sebilangan kecil pekerja farmasi, doktor gigi, pembantu perubatan, jururawat dan pekerja penjagaan kesihatan bersekutu.

Laman web berita kesihatan CodeBlue, yang menjalankan tinjauan itu menyatakan bahawa rasa tidak puas hati dan kemarahan tidak terhad kepada pegawai perubatan kontrak yang membantah sistem layanan terhadap mereka tahun lepas.Sebanyak 95 peratus daripada keseluruhan 1,652 responden berpendapat sistem penjagaan kesihatan awam negara ini berada dalam “krisis” manakala 73 peratus responden sedang mempertimbangkan untuk berhenti.

Tinjauan itu juga mendedahkan 52 peratus responden berkata mereka akan mengambil bahagian dalam mogok jika ia dianjurkan.

Pada skala sifar hingga empat – dengan sifar sebagai ‘tidak berang” dan empat “berang”, sebanyak 53 peratus menjawab mereka “berang” dengan keadaan sistem kesihatan awam pada masa ini.

Kira-kira 83 peratus juga berkata mereka tidak merasakan kerajaan serius untuk menyelesaikan isu-isu dalam sistem penjagaan kesihatan.Antara isu lain yang dibangkitkan oleh majoriti responden adalah terlalu banyak masa bekerja, gaji yang rendah, kepenatan dan tidak yakin tentang perkembangan kerjaya mereka.

Kira-kira 25 peratus responden mendakwa menghadapi buli di tempat kerja manakala dua peratus berkata mereka menghadapi gangguan seksual di tempat kerja.

Kementerian Kesihatan memaklumkan kepada Malaysiakini bahawa kementerian itu akan memberikan maklum balas terhadap tinjauan itu tidak lama lagi. Mk

Kakitangan KKM tak puas hati, berang dengan sistem sekarangBaca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Khairy dilamar jadi DJ radio bersama Fara Fauzana, Johan

Pekerja seks gatal jalin hubungan sulit dengan suami ditampar isteri

Muka deejay wanita melecur silap tembak meriam konfeti [VIDEO]

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker