Pil PrEP selamatkan nyawa, halang jangkitan HIV

KUALA LUMPUR: Persatuan Perubatan Malaysia (MMA) mempertahankan penggunaan PrEP (Pre-Exposure prophylaxis) yang digunakan untuk mencegah HIV di negara ini, walaupun terdapat desakan menghalang pengedaran ubatan itu kepada golongan homoseksual.

Presiden MMA Dr Muruga Raj Rajathurai berkata memandangkan jumlah jangkitan HIV yang tinggi direkodkan, strategi pencegahan nasional yang lebih berkesan, termasuk PrEP, “sangat diperlukan”.

Menurut laporan Global AIDS Monitoring 2022 Kementerian Kesihatan, jumlah kumulatif kes HIV yang dilaporkan di negara ini ialah 128,638, manakala jumlah jangkitan HIV baharu yang dilaporkan ialah 2,760.

Jumlah keseluruhan individu yang hidup dengan HIV ialah 67,822, walaupun MMA menganggarkan bahawa bilangan kes sebenar mungkin lebih tinggi disebabkan kadar ujian yang rendah.“Sehubungan dengan pandangan agama yang dinyatakan mengenai penggunaan PrEP, satu-satunya tujuan membenarkan orang yang berisiko tinggi HIV mendapat akses kepada PrEP adalah untuk mencegah penyebaran HIV dalam populasi dan menyelamatkan nyawa.

“Penggunaan PrEP yang dimaksudkan adalah untuk mencegah jangkitan HIV. Keputusan untuk membenarkan kumpulan berisiko tinggi mendapat akses kepadanya adalah berdasarkan bukti saintifik bagi mencapai hasil yang terbaik untuk masyarakat,” katanya dalam kenyataan.

Jabatan Mufti Selangor baru-baru ini menentang pemberian PrEP kepada mereka yang “mengamalkan gaya hidup homoseksual”, dengan berkata ia akan menjadi satu bentuk subahat dalam dosa dan maksiat.

Bagaimanapun, Muraga Raj berkata PrEP adalah “alat yang berkuasa” untuk mencegah jangkitan HIV, terutamanya apabila digabungkan dengan langkah pencegahan lain seperti ujian biasa dan memakai kondom.Apabila diambil seperti yang ditetapkan, PrEP mengurangkan risiko mendapat HIV daripada seks sebanyak kira-kira 99%, katanya.

Muraga Raj bagaimanapun berkata bahawa PrEP sahaja bukanlah jawapannya.

“Masih ada keperluan untuk kempen kesedaran berterusan mengenai pencegahan HIV,” katanya.

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Doktor jelaskan kenapa tidur ditindih hantu

Kantoi berbogel bersama ibu mentua

Filem Pulau: Jangan tengok kalau tak sesuai – Amelia Henderson

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker