Malaysia perlu kestabilan politik – Sultan Nazrin

Malaysia perlu kestabilan politik – Sultan Nazrin

Prasyarat paling penting bagi Malaysia pada masa ini ialah kestabilan politik untuk bergerak ke hadapan dengan berkesan, titah Sultan Perak Sultan Nazrin Shah.

Baginda bertitah, kestabilan politik akan membolehkan perancang memberi tumpuan pada jangka panjang dan melaksanakan dasar dan langkah yang perlu untuk membina keyakinan pelabur.

“Pengukuhan institusi kita adalah satu lagi keutamaan kerana ia akan memastikan pelaksanaan berkesan pelbagai dasar yang akan mendorong kita ke hadapan,” titah baginda ketika melancarkan buku ‘Malaysia’s Leap Into The Future: The Building Blocks Towards Balanced Development’ di Institut Asia-Eropah Universiti Malaya di sini hari ini.Sultan Nazrin bertitah, Malaysia mempunyai asas institusi yang kukuh dalam pelbagai aspek dan perlu mempunyai iltizam politik untuk memacu institusi negara ke hadapan secara progresif.

Baginda bertitah, negara perlu mencari jalan alternatif untuk makmur, membawa pendekatan baharu seperti pekeliling, ekonomi donat atau misi, untuk membina ekonomi yang berfungsi untuk planet ini serta penduduknya.

Titah baginda lagi, model pembangunan negara juga perlu benar-benar inklusif kerana pendekatan dalam bidang pendidikan dan pembangunan modal insan kepada kemiskinan dan ketidaksamarataan perlu melibatkan penyertaan semua rakyat Malaysia tanpa mengira etnik dan agama.

“Kita semua adalah sebahagian daripada kejayaan Malaysia pada masa kini dan masa lalu, seperti yang telah kita bina kemakmuran bersama dan untuk masa depan, apabila kita menghadapi cabaran yang kompleks bersama-sama,” titah baginda.Menjelaskan buku itu, Sultan Nazrin bertitah, fokus utamanya ialah mengenai cara-cara untuk menggalakkan perubahan struktur yang perlu bagi merancakkan dan mengekalkan pertumbuhan ekonomi negara, meliputi topik daripada implikasi ciri-ciri populasi semasa dan unjuran perubahan demografi kepada pembiayaan pembangunan ekonomi.

“Ia mengambil kira transformasi yang perlu dilakukan dalam sektor pertanian untuk mengukuhkan sekuriti makanan kita dan yang diperlukan dalam sektor pembuatan dan perkhidmatan untuk memastikan kita mengikuti perubahan teknologi dan lain-lain,” katanya.

Editor buku itu ialah Profesor Ekonomi Universiti Malaya Rajah Rasiah, mendiang Cheong Kee Cheok dan Kamal Salih. FMT

Malaysia perlu kestabilan politik – Sultan NazrinBaca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Misteri Penunggu Pulau Kecil Di Tepi Jambatan Pulau Pinang

Miss Universe Cemas Diekori Pak Lebai – “Nampak Dia Calit Sesuatu Di Leher, Macam Minyak”

Pasangan kekasih dikejar 10 MPV sejauh 130km

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker