Anwar jadi PM-10, DAP sudah cukup puas hati walaupun tanpa jawatan kabinet

 

DAP berkata ketika Pakatan Harapan (PH) berdepan kebuntuan membentuk kerajaan kerana tidak mendapat majoriti di parlimen, parti itu bersedia berkorban demi negara.

Setiausaha Agung DAP Anthony Loke berkata parti itu juga komited menyokong Pengerusi PH Anwar Ibrahim untuk menjadi perdana menteri.

Sokongan tersebut, katanya, diberikan DAP tanpa sebarang syarat.

Pada masa sama, katanya, DAP juga sedar pendirian tersebut bermakna parti itu sedia mengorbankan kedudukan mereka dalam kerajaan demi Anwar.

Bagaimanapun, Loke yang secara rasmi menjadi menteri pengangkutan hari ini menegaskan, Anwar bertegas mahu supaya DAP berada bersama parti lain dalam kerajaan.

“DAP memang menyokong beliau sebagai perdna menteri tanpa apa-apa syarat dan kami mengatakan sekiranya DAP menjadi stumbling block (batu penghalang), kami akan bantu dan permudahkan beliau mendapat majoriti,” katanya pada sidang media di ibu pejabat parti itu di Kuala Lumpur hari ini.

DAP merupakan satu daripada empat parti komponen PH selain PKR, Amanah dan Pertubuhan Kinabalu Progresif Bersatu (Upko).

Bagi kebanyakan musuh politik PH, DAP selalu dijadikan sasaran kritikan dan dilabel sebagai parti Cina dan cauvinis sehingga menakutkan sesetengah orang Melayu.

Lakukan demi negara

Ketika PH berdepan kebuntuan untuk membentuk kerajaan pusat kerana kekurangan kerusi di Dewan Rakyat, beberapa pemimpin parti lain menjadikan keberadaan DAP dalam gabungan itu sebagai alasan menolak mereka.

Sehari selepas PRU ke-15 berlangsung, exco Selangor dari DAP, Teng Chang Kim, malah menyarankan agar parti terbabit tidak menyertai kerajaan dan menjadi pihak yang ke depan menawarkan penyelesaian kepada kebuntuan pembentukan kerajaan pusat.

Loke berkata DAP memang tidak membuat sebarang tuntutan berhubung jumlah jawatan dalam kabinet di sebalik kedudukan mereka sebagai parti yang memenangi banyak kerusi dalam PH.

Bahkan, kata ahli parlimen Seremban itu, DAP menyerahkan kepada budi bicara Anwar selaku perdana menteri untuk membuat keputusan.

Menjawab rasa kurang senang sesetengah pihak dalam DAP yang menganggap parti itu kurang diberi tempat dalam kerajaan, Loke berkata, perjuangan mereka adalah untuk negara, bukan jawatan.

“Justeru apa saja jawatan yang diberikan, kami akan lakukan yang terbaik untuk negara,” katanya.

Dalam barisan kabinet yang diumum perdana menteri semalam, DAP diberikan empat jawatan menteri.

Selain Loke, turut dibawa menyertai kabinet Anwar ialah Ahli Parlimen Teluk Intan, Nga Kor Ming yang dilantik sebagai menteri pembangunan kerajaan tempatan, Hannah Yeoh (Segambut) sebagai menteri belia dan sukan, serta V Sivakumar (Batu Gajah) sebagai menteri sumber manusia.

 

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

 

Senarai Penuh Menteri Kabinet Anwar

Dilantik sebagai Menteri Ekonomi: Ini masanya untuk Rafizi gunakan ‘Formula’ bantu negara!


Ronaldo bakal berhijrah ke Arab Saudi

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker