Hospital mungkin ‘buah tangan terakhir’ buat Rembau – KJ

REMBAU – “Mungkin hadiah terakhir saya buat Parlimen Rembau…,” seloroh Menteri Kesihatan, Khairy Jamaluddin Abu Bakar ketika berucap sempena Majlis Perasmian Hospital Rembau, di sini, hari ini.

Beliau yang juga Ahli Parlimen Rembau itu berkata, Hospital Rembau yang hanya berstatuskan hospital daerah sebelum ini akan dinaik taraf kepada Hospital Pakar Minor.

Menurutnya, langkah itu adalah mengambil kira kesesakan Hospital Tuanku Jaafar (HTJ) di Seremban yang menerima pesakit terlalu ramai.

“Dengan naik taraf ini, penduduk akan menerima rawatan kepakaran di sinI, memendekkan tempoh masa pesakit untuk menerima rawatan pakar. Sejajar dengan itu, KKM akan melengkapkan dewan bedah kedua di hospital ini dengan peralatan baharu melibatkan anggaran kos RM 9 juta.“Satu unit mesin CT Scan akan diberikan kepada Hospital Rembau dan penempatan pakar pula akan dilaksanakan secara berfasa dalam bidang radiologi, pembedahan, ortopedik, anestesiologi, pediatrik, obstetrik dan ginekologi,” katanya.

Sementara itu, Khairy Jamaluddin memberitahu, pihaknya telah mengenal pasti 13 projek sakit di seluruh negara yang meliputi pelbagai jenis fasiliti di bawah kementerian berkenaan.

Ujar Khairy Jamaluddin, projek sakit berkenaan terdapat di pelbagai negeri membabitkan fasiliti seperti hospital, kuartes, klinik kesihatan dan lain-lain lagi.

“Sebagai contoh, sekarang ni kita berdepan projek sakit Hospital Papar (Sabah)… agak lewat progress tetapi dengan langkah-langkah KKM, langkah-langkah Jabatan Kerja Raya (JKR) kita telah berjaya mengurangkan kelewatannya.“Jadi sekarang ni projek sakit di bawah KKM adalah 13 sedang dipercepatkan prosesnya melalui proses lantikan kontraktor penyelamat… sudah pun ditangani task force khusus,” katanya.

 

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Longgok rumput depan rumah jiran, dua lelaki bergaduh sehingga berdarah [VIDEO]

Tunggu Kat Akhirat Fun Ke Tak – Izara Aishah

Gol berkelas dunia Luqman [VIDEO]

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker