LCS: SPRM saran Jabatan Peguam Negara tuduh beberapa individu

LCS: SPRM saran Jabatan Peguam Negara tuduh beberapa individu

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) menyarankan kepada Jabatan Peguam Negara pertuduhan dikenakan terhadap beberapa individu berkait projek kapal tempur pesisir (LCS).

Dalam kenyataannya, SPRM mengesahkan sudah melengkapkan beberapa kertas siasatan terhadap individu yang mempunyai kaitan dengan dakwaan penyelewengan dalam pengendalian LCS.

“Kertas siasatan tersebut telah dikemukakan kepada Jabatan Peguam Negara dengan saranan daripada SPRM untuk mempertimbangkan pertuduhan terhadap beberapa individu.“Seterusnya, SPRM akan menerima arahan lanjut hasil daripada kajian Pejabat Peguam Negara terhadap kertas siasatan tersebut,” menurut kenyataan itu.

Semalam, Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob berkata, beberapa fail telah dibuka bagi tujuan siasatan berhubung projek LCS.

Jelas Ismail, beliau telah mengarahkan supaya siasatan itu dibuat segera kerana ia melibatkan wang rakyat.

Khamis lalu, Pengerusi Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC), Wong Kah Woh, berkata Kementerian Pertahanan dan syarikat Boustead Naval Shipyard (BNS) telah mengabaikan pandangan tentera laut bagi projek LCS apabila tiada satu kapal pun berjaya disiapkan walaupun kerajaan telah membelanjakan RM6 bilion bagi projek tersebut.Susulan itu, Bersatu menghantar memorandum ke Istana Negara semalam bagi memohon perkenan Yang di-Pertuan Agong untuk menubuhkan Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) bagi menyiasat projek LCS. FMT

LCS: SPRM saran Jabatan Peguam Negara tuduh beberapa individu


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET
Emma Maembong, Shahz Jaszle kena kecam sakan menari berpelukan (Video)

Darlene tular dipeluk dua lelaki kini bekerja di dapur, kaunter

Iman Troye lupa diri?

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker