Pelampau Yahudi bertempur dengan polis IsraelPOLIS Israel menahan seorang remaja Yahudi di luar makam Rabi Shimon Bar Yochai di Kampung Meron, utara Israel kelmarin. – AFP

 

MERON, Israel – Kumpulan pelampau Yahudi merempuh halangan polis di lokasi kunjungan keagamaan di Gunung Meron kelmarin, setahun selepas 45 orang terbunuh dalam tragedi rempuhan.

Polis Israel berkata, berpuluh-puluh pelampau memecah masuk ke lokasi keagamaan itu dengan meruntuhkan pagar dan membahayakan nyawa manusia.

Polis berundur dari lokasi kejadian sebelum kembali semula tidak lama kemudian, demikian menurut seorang jurugambar agensi berita AFP.

Lebih 10,000 penganut Yahudi berkumpul di lokasi tersebut di bawah kawalan ketat pada Rabu lepas untuk memulakan kunjungan keagamaan mereka.

Amalan ziarah ke Gunung Meron berlaku pada cuti Lag BaOmer apabila orang Yahudi ortodok berkumpul di makam rabi yang hidup pada kurun kedua, Shimon Bar Yochai.
Pada 30 April tahun lalu, tragedi rempuhan berlaku pada ruang lelaki di lokasi tersebut.

Sekurang-kurangnya 16 kanak-kanak antara mangsa yang mati dipijak dalam peristiwa yang disifatkan oleh Perdana Menteri ketika itu, Benjamin Netanyahu sebagai salah satu bencana paling buruk dalam sejarah Israel.

Dalam perkembangan sama, seorang jurugambar AFP melihat sebilangan perusuh ditangkap dan digari oleh polis kelmarin. Menurutnya, beberapa kamera keselamatan dan peralatan elektrik di lokasi tersebut telah disabotaj.

Polis kemudian menghentikan pergerakan penganut tambahan ke lokasi tersebut. Ziarah ke Gunung Meron berlangsung hingga malam kelmarin.

Pada Rabu lepas Perdana Menteri, Naftali Bennett berkata bahawa kerajaan pimpinannya telah membuat pelaburan besar bagi melaksanakan langkah-langkah baharu untuk memastikan tragedi pada tahun lalu tidak berulang.
Antaranya termasuk mengehadkan jemaah kepada 16,000 orang di lokasi itu pada sesuatu masa.

Pada Selasa lalu, polis berkata, pihaknya telah merampas sejumlah pisau dan tukul daripada kumpulan serpihan pelampau Yahudi yang berniat untuk mensabotaj infrastruktur komunikasi di lokasi tersebut. – AFP

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929
CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


DJ Dave Menyanyikan Lagu Raya Untuk Pandalela Di Hanoi

Farahdhiya tayang paha sebaik habis Ramadan

Gambar MK K-Clique berkahwin cetus huru-haraLeave a Reply

Your email address will not be published.