Perlu RM5,000 beli barang keperluan asas, mula hidup baharu – Mangsa banjirPerlu RM5,000 beli barang keperluan asas, mula hidup baharu – Mangsa banjir

“Sekurang-kurangnya RM5,000 untuk bantuan wang tunai sebagai permulaan,” itu luahan mangsa banjir, Mohd. Shukur Ahmad.

Pembantu jurutera itu berkata, beliau bukannya tidak menghargai bantuan awal sebanyak RM1,000 yang masing-masing disalurkan Kerajaan Persekutuan dan Kerajaan Selangor.

Namun lelaki berusia 40 tahun itu berkata, jumlah tersebut tidak mencukupi untuk membeli barangan asas seperti peti sejuk, mesin basuh, televisyen dan periuk nasi untuk memulakan kehidupan.

Jelas beliau, itu belum lagi untuk mereka yang terkesan menanggung kos membaiki kerosakan kenderaan seperti kereta dan motosikal.
“Dalam keadaaan sekarang bukan kami hendak mewah tapi barang asas seperti peti sejuk, mesin basuh, mini televisyen untuk anak-anak dan periuk nasi adalah benda asas pada zaman sekarang.

L
“Saya memang merayu kepada sumber luar bantulah kami untuk meneruskan perjalanan kehidupan yang mana kami rasa terlalu tertekan sampai tahap tidak tahu bagaimana keadaan hari esok.

“Saya pula alami kerugian anggaran RM30,000 hingga RM40,000 dan belum lagi melibatkan kerosakan kenderaan kereta dan motosikal,” katanya ketika ditemui MalaysiaGazette, di sini, hari ini.

Mohd. Shukur yang menetap di Taman Desa Raya sejak empat tahun lalu berkata, jumlah bantuan sebanyak RM5,000 akan membolehkan mangsa banjir dapat mengurangkan beban kewangan untuk memulakan kehidupan baharu.

“Kalau dapat bantuan RM5,000 dapatlah kami bernafas sedikit apalagi yang ada anak-anak, hendak sekolah lagi, itu kalau anak seorang dua dan kalau ramai bagaimana pula.
“Dengan keadaan sekarang lepas PKP (Perintah Kawalan Pergerakan) harga naik dan belum bil-bil lagi, jadi kerajaan dan masing-masing agensi berwajib kena fikir kerana mereka tidak melalui apa yang kami rasa,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi Persatuan Komuniti Taman Desa Raya, Zainal Abidin Abdullah mengakui sumbangan yang diterima di kawasannya ketika ini kebanyakan datang dari pertubuhan bukan kerajaan (NGO), syarikat swasta dan individu.

Jelas beliau, agensi seperti Jabatan Kebajikan Masyarakat masih belum kelihatan namun memahami bencana banjir yang berlaku serentak di kawasan lain seperti Dengkil dan Taman Seri Muda selain Pahang.

“Harapan kami agar agensi-agensi terlibat lebih bersedia dan jika berlaku banjir bantuan akan tiba secepat mungkin.

“Ini kerana sampai hari keempat bencana, kami tidak terima bantuan dari mana-mana agensi,” katanya yang tinggal selama 31 tahun di taman itu.
Zainal Abidin, 57, juga berpendapat sekurang-sekurang RM10,000 diperlukan untuk satu keluarga bagi membeli keperluan asas seperti barangan elektrik dan perabot. MG

Perlu RM5,000 beli barang keperluan asas, mula hidup baharu – Mangsa banjir


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU</a


Kalau dahulu PH tak batalkan Projek Canal City masalah banjir di Selangor sudah selesai

Puteri Balqis Jawab Persoalan Peminat Mengenai Isu ‘Muslim Gay’Leave a Reply

Your email address will not be published.