Amelia tak suka kongsi

Amelia tak suka kongsi

Walaupun sudah berkecimpung dalam industri seni tempatan sejak berusia 10 bulan, pelakon Amelia Henderson mengakui lebih selesa mengasingkan perihal peribadi daripada pengetahuan umum.

Menurut Amelia, sejak dulu lagi dia kurang bermain media sosial dan akur dengan arus teknologi itu atas tuntutan kerja.Malah, dia lebih selesa merakamkan apa yang berlaku di sekeliling berbanding dirinya sendiri.

“Saya memang tidak begitu selesa berkongsi mengenai hal peribadi kepada umum. Jika diikutkan, hendak mengemas kini media sosial pun saya malas, namun akur kerana kerjaya ini memerlukan saya untuk aktif di situ.

“Jika keluar bersama rakan-rakan, mereka yang aktif mengambil gambar dan sebagainya. Saya seorang saja yang tidak turut serta untuk merakamkan foto atau video. Bukan apa, itu sifat saya sejak dulu lagi.

“Sebagai pelakon, segala emosi sudah dipamerkan kepada umum, jadi berilah sedikit ruang buat perkara peribadi. Saya lebih selesa begitu dan fokus kepada kerjaya untuk dikongsikan kepada semua.“Malah, saya juga tidak ralat sekiranya tidak ramai yang tahu saya meminati aktiviti lasak seperti mendaki gunung, menyelam dan sebagainya. Ini kerana saya sendiri tidak berkongsinya di media sosial,” katanya.

Pelakon berdarah campuran Sri Lanka dan Scotland itu bagaimanapun enggan mengulas panjang, cukup sekadar mahu peminat mengetahui dirinya kini fokus dengan kerjaya.

Malah, pelakon yang mencipta nama menerusi drama Pengantin 100 Hari dan Jangan Benci Cintaku itu mendambakan kepelbagaian dalam berkarya sebagai pelakon.

“Bosan juga kalau asyik bawa watak wanita teraniaya dan 24 jam asyik menangis. Kali ini saya sangat teruja apabila membawakan watak lain daripada yang lain. Apatah lagi saya dapat melakukan segala hobi lasak yang diminati secara percuma,” katanya yang kini menjalani penggambaran filem Pulau di Langkawi.Amelia berkata, dia mahu membawa watak wanita kuat yang bukan sekadar berada di belakang lelaki saja.

“Saya pun dapat turut serta melakukan adegan aksi, cuma cabaran kali ini adalah saya memerlukan tenaga yang banyak.

“Bagi filem Pulau, saya memegang watak utama yang sebenarnya agak berbeza dengan diri saya sendiri dan sangat mencabar. Bukan saja dari segi watak namun menguji ketahanan tubuh untuk melakukan aktiviti lasak. Namun, mujur saya memang meminati aktiviti-aktiviti begitu,” katanya.

Selain Amelia, Pulau turut dibintangi Alif Satar, Ikmal Amry, Nam Ron, Sabronzo (Dolla), Wan Hanafi Su, Harris Annuar, Sanja Suri, Joey Leong, Cedric Loo dan ramai lagi.Sebagai pelakon, kritikan juga sudah sebati dalam hidupnya. Mana yang baik dijadikan panduan, apa yang buruk dibuat sempadan.

Sewaktu mula berjinak-jinak berlakon dalam drama Melayu, naib juara Miss Asia Pacific 2013 itu berkata, dia pernah dikritik apabila pertuturannya dalam bahasa Malaysia dikatakan pelat.

Namun, Amelia kini semakin fasih bertutur dalam bahasa Malaysia dan ia lebih baik berbanding dulu.

“Teruja kerana lakonan semakin diterima walaupun dulu ramai yang memperkatakan mengenai pertuturan saya yang pelat.“Saya bermula sebagai pengacara untuk program berbahasa Inggeris dan majlis-majlis formal yang menggunakan bahasa itu. Apabila mendapat tawaran untuk berlakon dalam drama Melayu, saya anggap itu sebagai satu cabaran,” katanya. HM

Amelia tak suka kongsi


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU</a
ASB: Dividen dan bonus 5% untuk 2021

Patin banjir! Rezeki menjala dapat saiz 15kilogram seekor

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker