Besi bodoh disadur emas, berwaspada


Besi bodoh disadur emas, berwaspada

“Ini bukan emas tulen 916 tetapi ‘besi bodoh’ yang dicat menyerupai rantai emas padu,” ujar mangsa penipuan emas palsu yang hanya mahu dikenali sebagai Nor, 38.

Dia antara mangsa penipuan emas palsu membabitkan logam tungsten selepas terpengaruh dengan taktik ejen pelaburan emas tidak wujud.

Katanya, dia mula terjebak selepas dipelawa rakan dikenali di Facebook untuk menyertai pelaburan emas didakwa boleh memberikan pulangan keuntungan sehingga 20 peratus sebulan sekitar Ogos tahun lalu.“Lelaki memperkenalkan diri sebagai Hisyam, 40-an itu mendakwa berpengalaman lebih 10 tahun sebagai remisier menguruskan syarikat broker dan pelabur saham.

“Saya mula tertarik apabila dia kerap berkongsi gambar kejayaannya membantu ramai Bumiputera menjana pendapatan melalui pelbagai taktik pelaburan termasuk forex. Malah gambar kereta mewah dan hartanah dimilikinya menyebabkan saya percaya dengan aktiviti pelaburan saham dan ekuiti dilakukan.

“Secara ‘halus’, saya dipelawa menyertai pelaburan emas luar negara menggunakan mata wang dolar Amerika (AS$). Terdapat empat pakej ditawarkan iaitu pelaburan terendah membabitkan AS$100 (RM420) hingga AS$10,000 (RM42,000) dengan pulangan 10 peratus hingga 20 peratus,” katanya ketika ditemui semalam.

Malah bagi meyakinkannya, lelaki terbabit kerap mengajaknya berjumpa di restoran Timur Tengah sekitar Jalan Ampang di sini, untuk menerangkan kaedah transaksi dan dagangan saham emas dilakukan.“Saya yang ‘termakan pujukan’ bersetuju untuk memulakan pelaburan membabitkan jumlah AS$2,000 (RM8,400) dengan menyerahkan wang tunai selain diminta menandatangani dokumen.

“Bagi meyakinkan saya, lelaki itu menyerahkan kotak berisi rantai emas 916 yang didakwa seberat lebih 54 gram bernilai lebih RM6,000. Dia mendakwa saya tidak perlu gusar soal risiko pelaburan berikutan emas fizikal itu diberikan sebagai ‘cagaran’ dan hadiah persahabatan kami,” katanya.


PIHAK berkuasa menguji ketulenan emas menggunakan alat XRF.
Besi bodoh disadur emas, berwaspada

Namun dia mula sangsi apabila keuntungan 20 peratus sebulan iaitu sekitar RM1,680 gagal diterima memasuki bulan ketiga pelaburan.“Lelaki itu terus gagal dihubungi dan lesap begitu sahaja. Malah pautan portal pelaburan emas berkenaan turut ditutup.

“Curiga dengan apa yang berlaku, saya kemudian membawa emas diberikan itu ke sebuah pusat gadaian Ar-Rahnu untuk melakukan pemeriksaan. Saya terkejut apabila dimaklumkan ia hanyalah logam tungsten disadur emas,” katanya yang membuat laporan polis berhubung penipuan itu.

Harian Metro sebelum ini turut pernah mendedahkan kes penipuan emas membabitkan seorang ahli perniagaan wanita yang diperdaya selepas bersetuju untuk berkahwin dengan seorang lelaki.

Mangsa berusia 50-an diberikan barang kemas bernilai hampir RM1 juta sebagai hantaran perkahwinan sebelum mangsa mengesyaki ditipu selepas curiga dengan sikap suaminya bergelar Datuk.

Mangsa yang menghantar barang kemas itu untuk diperiksa sebuah makmal swasta di Wangsa Maju menggunakan peralatan XRF (X-Ray Fluorescence) sebelum mendapati logam berkenaan adalah tembaga dan perak.

Mangsa kemudian membuat laporan polis di ibu pejabat Polis Daerah Ampang selain mengambil tindakan mahkamah selepas kecewa ditipu.

Besi bodoh disadur emas, berwaspada

Kedai pajak gadai sering jadi mangsa

Kuala Lumpur: Pemilik kedai pajak gadai dikenal pasti sebagai golongan yang kerap menjadi mangsa penipuan pembelian emas palsu yang kononnya mahu dipajak kepada mereka.

Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK), Datuk Mohd Kamaruddin Md Din berkata, bagi tempoh 1 Januari hingga 31 Mei lalu, terdapat empat kes direkodkan berkaitan kes seumpama itu dengan jumlah kerugian sebanyak RM229,300.

“Modus operandi suspek dalam kes ini adalah menggadaikan barang kemas yang didakwa tulen kepada mangsa (kedai pajak gadai) bagi mendapatkan wang daripada gadaian emas berkenaan.

“Bagi mengelak dikesan, suspek memberikan maklumat palsu semasa mengisi borang ketika menggadaikan barang kemas palsu itu.

“Mangsa hanya menyedari ditipu selepas pemeriksaan lanjut dilakukan mendapati barang kemas yang digadaikan itu tidak tulen seperti didakwa,” katanya.

Mohd Kamaruddin berkata, selain kes tipu terhadap pemilik pajak gadai, pihaknya turut mengesan sindiket penipuan yang menyamar sebagai penjual barangan pajak gadai.

“Meskipun tiada laporan diterima bagi kes sebegini pada tahun lalu, kami menerima 18 laporan berkaitan penipuan penjualan barangan pajak gadai bagi tempoh 1 Januari hingga 31 Mei lalu membabitkan kerugian RM 88,597.

“Berdasarkan 18 laporan itu, kami mendapati sindiket penipuan ini beroperasi melalui media sosial seperti Instagram dan Facebook dengan mengiklankan barang kemas didakwa dipajakkan kepada mereka, namun gagal ditebus oleh pemiliknya.

“Suspek turut menawarkan harga murah kepada mangsa sebelum diminta memasukkan wang ke dalam akaun bank diberikan yang kebiasaannya adalah akaun keldai. Namun, selepas pembayaran dibuat, barang kemas dijanjikan tidak diterima,” katanya.

Beliau menasihatkan orang ramai supaya tidak mudah percaya dengan tawaran jualan barang kemas yang lebih murah daripada harga pasaran semasa terutama apabila ia dibuat pihak tidak dapat dipastikan kesahihannya.

Katanya, orang ramai perlu sentiasa membuat semakan ketulenan transaksi dan memastikan urusan jual beli dijalankan melalui perjanjian dan kaedah diperakui supaya tidak menjadi mangsa.

“Buat semakan pengesahan akaun dan talian telefon terlebih dahulu melalui laman http://ccid.rmp.gov.my/semakmule/ bagi mengenal pasti sama ada akaun itu pernah terbabit dalam kes penipuan sebelum membuat sebarang transaksi pembayaran.

“Orang ramai juga boleh menghubungi CCID Scam Response Centre melalui talian 03-26101559 jika mempunyai sebarang pertanyaan atau keraguan,” katanya.

Awas tawaran emas murah ketika PKP

Putrajaya: Waspada jika ditawarkan emas murah China, emas lelongan pajak gadai atau jualan emas dalam talian (online scam) ketika ‘musim’ Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 3.0 ini.

Ia berikutan anda mungkin sebaliknya diberikan emas klon atau emas celup diperbuat daripada logam saduran emas dihasilkan sindiket penipuan licik.

Pengarah Penguatkuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP), Azman Adam berkata, semakan dilakukan mendapati terdapat 24 aduan diterima pihaknya berkaitan penipuan emas dengan kebanyakan pengadu tidak mengemukakan jumlah kerugian sebenar dialami sehingga 25 Mei lalu.

Menurutnya, pelbagai logam berharga terutama emas menjadi sasaran sindiket penipuan.

“Namun boleh dikatakan rata-rata pengguna di Malaysia lebih gemar membeli emas berbanding logam berharga lain berdasarkan situasi semasa selain kejatuhan harga emas di pasaran.

“Minat mendalam terhadap logam emas sama ada untuk koleksi simpanan atau melabur diambil kesempatan sindiket penipuan menjadikan emas sebagai umpan penipuan,” katanya ketika ditemui di Ibu Pejabat KPDNHEP, di sini.

Susulan itu KPDNHEP kini dilengkapi dua set alat pengujian ketulenan logam berharga termasuk emas dikenali sebagai radas sinaran sinar-X atau X-Ray Fluorescence (XRF) sejak hujung tahun lalu.

“Alat XRF adalah suatu pengujian ketulenan logam berharga yang mampu membuat bacaan kandungan dan komposisi ke atas lebih 100 jenis unsur logam seperti emas, perak, gangsa dan lain-lain menggunakan kaedah pengujian tanpa musnah.

“Bagaimanapun, alat XRF yang dimiliki kementerian ini boleh digunakan untuk tujuan prapengujian sahaja dan ujian ketulenan logam berharga paling tepat setakat ini adalah melalui kaedah pengujian secara musnah.

“Kaedah itu (pengujian secara musnah) dijalankan di Makmal Uji Ketulenan Emas, Jabatan Mineral dan Geosains Malaysia (GSM),” katanya.

Azman berkata, alat XRF sekali gus dapat membantu KPDNHEP mengenal pasti ketulenan logam emas milik pengadu yang mengesyaki ditipu.

“Malah pihaknya turut melaksanakan beberapa siri pemeriksaan ketulenaan logam berharga dengan menggunakan alat XRF di kedai emas sekitar Jalan Masjid India, Kuala Lumpur, Kuala Pilah, Negeri Sembilan dan Shah Alam, Selangor baru-baru ini.

“Pemeriksaan yang dijalankan tertumpu terhadap premis menjual emas dengan memeriksa barang kemas seperti gelang, cincin, loket, rantai dan subang,” katanya.

“Hasil pemeriksaan dilakukan terhadap barang kemas didakwa diperbuat daripada emas 916 (22 karat) yang dipilih secara rawak itu mendapati kandungan emas ditunjukkan alat XRF adalah melebihi 91.6 peratus.

“Ini menunjukkan bahawa emas 916 yang dijual kedai emas berkenaan adalah tulen dan tiada penyelewengan dikesan dalam pemeriksaan itu,” katanya.

Bagaimanapun beliau memaklumkan kebanyakan kes penipuan jual beli emas berlaku membabitkan urusan jual beli dalam talian tanpa dokumen atau resit pembelian, ditawarkan individu baru dikenali atau terjebak dengan pelaburan emas tidak wujud.

“Mengikut undang-undang, penjual emas perlu mengeluarkan satu resit iaitu dengan jelas menyatakan berapa harga emas itu, berapa gram beratnya dan upah yang dikenakan.

“Pengguna perlu bijak memilih untuk membeli emas dan tidak terlalu tertarik dengan harga rendah yang ditawarkan,” katanya.

Katanya, pihak KPDNHEP menerusi Seksyen Konsumerisme dan Kawalan Industri (SKKI) bertanggungjawab dalam pengendalian standard emas serta alat timbang sukat yang digunakan.

“Terdapat pegawai yang dilantik sebagai Pegawai Perlindungan Sinaran di bawah Agensi Perlesenan Tenaga Atom Malaysia untuk mengendalikan alat radas sinaran dalam menentukan ketulenan emas.

“Alat itu digunakan oleh KPDNHEP dalam pemeriksaan dan pengesahan awal mengenai ketulenan emas dan logam berharga untuk memastikan pembeli tidak tertipu serta ditindas dengan standard palsu atau tidak tepat.

“Ini juga boleh melindungi pengguna daripada penipuan membabitkan timbangan apa-apa logam berharga termasuk emas,” katanya.

Periksa ketulenan logam di NMIM

Kuala Lumpur: Orang ramai yang mengesyaki menjadi mangsa penipuan emas atau meragui emas dibeli boleh melakukan pemeriksaan ketulenan logam dimiliki di Institut Metrologi Kebangsaan (NMIM) Sirim Berhad.

Difahamkan kebanyakan alat pengujian logam berharga di pasaran tidak dapat mengesan kehadiran bendasing dalam emas, sekali gus mendedahkan pengguna kepada penipuan terancang.

Lebih memburukkan keadaan apabila alat densimeter digunakan kebanyakan kedai emas mempunyai kelemahan dari segi ketepatan berbanding instrumen X-Ray Fluorescence (XRF) dan Hydrostatic weighing system (HWS) dimiliki NMIM.

Jurucakap NMIM Sirim Berhad memaklumkan, emas palsu kerap dihasilkan dengan cara menyadurkan logam tungsten dengan lapisan nipis emas tulen.

Di samping itu, menurutnya, penipuan ini sukar dikesan mata kasar atau alat pengukur ketulenan emas berikutan ketumpatan logam tungsten hampir sama dengan emas 24 karat.

“Penipuan ini hanya boleh dibongkar jika permukaan emas itu dikikis atau emas itu dipotong. Malangnya, tindakan ini pastinya tidak dipersetujui pemilik emas berkenaan,” katanya.

Menurutnya, alat X-Ray Fluorescence (XRF) mampu membongkar penipuan pada semua jenis barang kemas termasuk kepingan serta jongkong emas yang diperbuat dari logam tungsten atau wolfram.

NMIM mula memberi Sijil MyRM sejak Mac 2017 bagi alat tentukuran densimeter, tentukuran XRF, pengukuran ketumpatan emas dan pengukuran ketulenan emas sekaligus mampu mengesan penipuan ini. HM

Besi bodoh disadur emas, berwaspada


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU


Lakaran foto suspek pedofil usik 2 beradik

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker