Arsenal pilihan utama pertahan kejuaraan EPL – Owen

London: Bekas bintang bola sepak England, Michael Owen menganggap Arsenal sebagai pilihan utama untuk mempertahankan kejuaraan Liga Perdana Inggeris (EPL) musim ini ketika beliau mendedahkan ramalan enam pasukan terbaiknya.
Selepas tiga kali berturut-turut menamatkan saingan di tempat kedua, Mikel Arteta akhirnya membimbing Arsenal meraih kejuaraan liga pertama mereka dalam tempoh 22 tahun musim lalu.
Dengan pramusim semakin rancak, The Gunners kini bakal memberi tumpuan kepada cabaran mempertahankan kejuaraan.
Kehadiran awal Christos Tzolis dan Illan Meslier diperkukuhkan dengan pembelian bintang Bruno Guimaraes dari Newcastle United.
Namun, Arsenal masih berusaha memperkuatkan posisi sayap kiri selepas gagal mendapatkan Vinicius Junior, manakala kecederaan belakang yang dialami William Saliba menyebabkan mereka turut mempertimbangkan untuk menambah pemain pertahanan.
DISYORKAN UNTUK ANDA :
- Ibnu Rasyeed Teruskan Khidmat Bakti, Hargai Jasa Pejuang UMNO Terdahulu
- RCI: Jangan Jadikan Tabung Haji Mangsa Polemik Politik – Siti Aminah
- UMNO Labuan Perkasa Anak Muda, Peluang Serlah Potensi Masa Depan
RCI Tak Kaitkan Pemimpin BN Dengan ‘Sakau’ TH, Manndzri Tempelak Tuduhan PH
Bekas penyerang Liverpool dan Manchester United itu percaya Arsenal wajar dianggap pilihan utama untuk menjuarai liga sekali lagi, tetapi memberi amaran mereka berdepan saingan sengit daripada pencabar lain.
“Jika melihat jumlah mata Arsenal, mereka tidak mencecah 90-an, jadi mereka hanya perlu kehilangan sedikit mata dan Chelsea yang tidak beraksi di Eropah boleh mencabar.
“Pengurus baharu di Liverpool dan City juga boleh mencatat prestasi baik pada awal musim dan turut berada dalam persaingan. Tottenham juga melakukan pembelian yang baik.
“Jadi Arsenal memang pilihan utama, tetapi bukan sesuatu yang pasti mereka akan menjuarainya dengan mudah.”
Hampir semua pencabar kejuaraan Arsenal melalui musim panas yang sibuk, termasuk perubahan pengurus menjelang musim baharu.
Enzo Maresca kembali ke Manchester City, manakala Andoni Iraola dan Xabi Alonso ditugaskan untuk memperbaiki nasib Liverpool dan Chelsea selepas kedua-dua kelab itu melalui musim domestik yang mengecewakan.
DISYORKAN UNTUK ANDA :
- ‘Tak Banyak Alasan’, Teruskan Khidmat Bersama Rakyat – Tengku Adnan
- Mandat Rakyat Bukan Barang Dagangan, Jangan Dipermainkan – Mohd Razlan
- Kerajaan Tempatan Johor Fokus Permudah Urusan, Tingkat Kualiti Hidup Rakyat
Tabung Haji Bukan Tempat Bermain Kuasa, BN Tuntut Akauntabiliti Tegas – Ir Hasni
Owen yakin kedua-dua pengurus dari Sepanyol itu mampu melakukan perubahan dan meramalkan Liverpool serta Chelsea menjadi pencabar terdekat Arsenal musim ini.
“Musim lalu tidak begitu baik untuk Liverpool, corak permainan mereka tidak sebaik sebelum ini dan mereka terlalu banyak melepaskan gol,” katanya.
“Namun, pemergian Slot dan penggantinya, Iraola, bermakna mereka akan mempunyai corak permainan baharu. Dia membawa banyak elemen menarik berdasarkan cara dia mengendalikan Bournemouth, tetapi Liverpool adalah kelab yang jauh lebih besar dan tekanan kini semakin tinggi.
“Saya rasa Liverpool memerlukan lebih banyak pemain. Nampaknya Barcola pemain mereka mahukan dan mereka perlu membayar jumlah sangat besar untuk mendapatkannya. Tetapi jika mereka berjaya melakukannya dan menambah kedalaman serta kualiti skuad, mereka benar-benar boleh mencabar kejuaraan.”
Mengenai peluang Chelsea, Owen berkata: “Chelsea sekali lagi berbelanja besar dalam jendela perpindahan, tetapi mungkin kali ini mereka mempunyai pengurus yang mampu mengawal bilik persalinan dan mengeluarkan kemampuan terbaik pemain supaya mereka bermain sebagai sebuah pasukan dan lebih konsisten.
“Ketiadaan bola sepak Eropah juga menjadi faktor besar dan sepatutnya memberi mereka peluang untuk beraksi lebih baik sepanjang musim.”
Michael Carrick yang mengambil alih Manchester United secara interim pada pertengahan musim lalu kini bersiap untuk musim penuh pertamanya di Old Trafford.
Bagaimanapun, Owen bimbang komitmen bermain di Liga Juara-Juara akan menjejaskan prestasi The Red Devils dalam saingan liga.
“Saya tidak fikir skuad mereka cukup kuat ketika ini. Mereka perlu menambah beberapa pemain untuk menghadapi tuntutan lebih tinggi dalam semua pertandingan, terutama Liga Juara-Juara.
“Saya menjangkakan Manchester United mahu memperkuatkan skuad dan saya akan terkejut jika mereka tidak melakukannya.
“Saya berharap mereka dapat menambah lebih banyak kualiti dan kedalaman kerana musim ini panjang dengan begitu banyak perlawanan, terutama di bahagian serangan, dengan Sesko sebagai penyerang utama ketika ini.”
Tottenham berpotensi menjadi pasukan yang paling meningkat prestasinya musim ini apabila Owen meramalkan skuad kendalian Roberto De Zerbi itu kembali beraksi di pentas Eropah selepas berbelanja besar sepanjang musim panas.
Ketika ditanya mengenai ramalan enam pasukan terbaiknya, Owen berkata:
“Pada tahap ini saya akan memilih Arsenal, Liverpool, Chelsea, Manchester City, Manchester United dan kemudian Spurs.”
DISYORKAN UNTUK ANDA :
- Baiki Sistem, Kukuhkan Tabung Haji – Mohd Isam
- RCI TH: Rekod BNM Jelas, Penerangan Menteri Berbeza – Naim Moktar
LAWATI LAMAN FACEBOOK KAMI :
Layari Laman Facebook MYKMU.NET
You must be logged in to post a comment.