Belum sedia berhijab sebab akut hati tak tenang

PETALING JAYA – Pelakon Vanidah Imran mengakui masih belum bersedia untuk berhijab kerana bimbang hatinya akan meronta-ronta selepas mengambil keputusan untuk menutup aurat.

Bercakap kepada Kosmo! Online, selebriti berusia 50 tahun itu berkata dia tahu tentang kewajipan sebagai seorang wanita Muslim untuk menutup aurat dan akan ke arah itu (berhijab) apabila tiba waktunya nanti.

“Untuk saya berhijrah (menutup aurat), saya perlu betul-betul yakin. Saya tahu itu merupakan satu tuntutan dan wajib bagi wanita Muslim untuk menutup aurat.

“Tapi saya tidak mahu nanti kalau saya pakai (berhijab), tapi jiwa saya meronta. Itu tiada makna apa-apa. Jadi beri saya belajar dahulu dan mengikut proses sehingga saya benar-benar bersedia untuk berhijrah,” katanya.Tambah pelakon filem Perempuan Melayu Terakhir itu, dia percaya dengan aturan Allah SWT dan akan melakukannya (menutup aurat) apabila dirinya sudah bersedia.

Kongsi pelakon yang mesra disapa Vee itu, dia bimbang hatinya akan berbolak-balik selepas melihat beberapa rakan sekeliling yang kembali berubah selepas mengenakan hijab.

“Saya ada kenalan yang sudah memakai hijab selama 12 tahun dan melepaskan semula hijab sebab mengaku itu bukanlah dirinya.

“Jadi saya takut terjadi pada saya. Sebelum jatuh fitnah, beri saya berubah perlahan-lahan. Sekarang apa yang saya mahu lakukan adalah cuba untuk kuatkan jiwa saya dahulu. Beri saya waktu untuk belajar apa yang saya tidak pasti,” katanya.Dalam pada itu, Vanidah juga diberitahu rakan-rakannya yang sudah kembali kepada fitrah banyak berkongsi perasaan apabila berhijab dalam keadaan hati yang sudah bersedia.

“Ramai rakan-rakan saya yang sudah berhijrah cakap, kalau sudah sampai masa nanti, setiap kali pakai hijab saya tidak akan fikir apa-apa (ikhlas).

“Tapi bila pakai, kemudian hati rasa tidak pasti, ada perasaan mahu buka semula hijab, apa maksudnya? Nanti akan buat hati saya saya tidak tenang. Banyak lagi perkara yang perlu saya belajar. Begitu juga hukumnya,” kata Vanidah ketika ditemui Kosmo! Online di majlis tayangan perdana filem Imam di Istana Budaya, baru-baru ini.

Ketika disoal tentang tanggapan dan penerimaan peminatnya, pelakon berwajah kemelayuan itu bersyukur apabila peminatnya faham dan selalu mendoakan yang terbaik untuk dirinya supaya menjadi wanita Muslimah sejati pada masa akan datang.“Setakat ini alhamdulillah, tidak ada lagi peminat yang meninggalkan komen-komen menyakitkan hati. Saya pun tidak pernah membalas komen yang kasar kepada mereka.

“Saya terima banyak komen yang baik-baik, mendoakan semoga saya istikamah dan juga berharap saya berhijab suatu hari nanti. Saya hanya mampu balas Insya-Allah itu pasti. Doakan saya,” katanya.

Terdahulu, penampilan Vanidah ketika hadir ke majlis tayangan perdana filem Imam di Istana Budaya pada Selasa lalu mencuri perhatian ramai apabila tampil dalam keadaan berhijab sambil ditemani suaminya, Arifabillah Idris.

Kata Vanidah, dia berhijab ketika menghadiri majlis tayangan perdana itu kerana mahu menghormati majlis selain bersesuaian dengan filem Imam yang berunsurkan keagamaan.

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Alicia Amin, Dr Farzan sah bercerai selepas dua tahun bersama

Fizz Fairuz kena sembur dengan Along

Kena scam RM1575 untuk screen protector di Petaling Street

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker