Zed Zaidi masuk lokap, menang kes sebar berita palsu zaman PH

 

SUBANG JAYA – Presiden Seniman Malaysia (Seniman) Zed Zaidi membuat pengakuan terbuka tentang kemenangan yang berpihak kepadanya berhubung pertuduhan menyebarkan berita palsu dalam media sosial pada 15 September 2020.

Menurut Zed atau Rozaidi Abdul Jamil, 42, keputusan berkenaan diputuskan di Mahkamah Sesyen dan Majistret Sepang selepas perbicaraan berjalan sejak Februari tahun sama.“Alhamdulillah saya telah menang kes tersebut cuma tidak menghebohkan kerana ketika itu negara berada dalam tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

“Saya didakwa Januari dan proses bicara pada bulan Februari manakala pada 15 September saya telah menang kes dan dibebaskan daripada pertuduhan. Saya bersyukur sebab selama ini kita berada di pihak yang benar.

“Apa yang dibuat sebelum ini adalah semata-mata untuk menjatuhkan imej saya sebagai Presiden Seniman dan berunsur politik,” ujar Zed.

Meskipun pernah merasa masuk lokap,  Zed tidak gentar mahupun serik untuk terus memperjuangan isu membabitan pekerja seni dan masyarakat.“Saya tidak serik dan akan terus lantang seperti biasa. Apa yang berlaku (didakwa) adalah pengalaman terbaik untuk saya menjadi manusia lebih baik dan terus berjuang membela nasib orang ramai,” kata Zed.

Zed yang ditemui pada majlis pelancaran ruang acara, Astana Event Lounge di One City sebentar tadi turut berkongsi pengalamannya ketika berada di lokap mahkamah sementara menunggu untuk diikat jamin.

“Saya sempatlah merasa duduk di lokap dalam tujuh jam bersama-sama empat orang lagi yang didakwa bawah akta yang sama.

“Sempatlah kenal dengan tahanan yang lain. Tetapi itu pengalaman yang sangat berharga walaupun sekadar lokap dan bukannya penjara sebenar,” kata Zed.Terdahulu, Zed sebelum ini didakwa kerana menyebar berita palsu dalam laman sosial Twitter dan Facebook miliknya yang berbunyi: “Breaking New: All countries except Malaysia -All countries has banned Chinese tourist except Malaysia pada 27 Januari 2020.

Pelakon itu didakwa bawah Seksyen 505 (b) Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman denda dan penjara selama tempoh tidak lebih dua tahun atau kedua-dua sekali jika disabit kesalahan.

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda
Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Akar umbi PAS mahukan MN – KhairuddinAdi Putra, Beto, Syamsul tiada dalam prekuel Mat Kilau

Musim YB salam B40 sudah tiba

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker