‘Avatar: The Way of Water’ untuk skrin besar, kata pengarah

 

BUSAN: Pengarah filem yang memenangi anugerah Oscar, James Cameron berkata pada Khamis sekuel filem pecah panggung sci-fi 2009 yang ditunggu-tunggu Avatar dibuat untuk ditonton di skrin besar bagi mencipta pengalaman mengasyikkan.

Menjelang tayangan rasminya pada 16 Disember, rakaman 18 minit Avatar: The Way of Water ditayangkan kepada media di sebuah teater 3D di Busan, lokasi Festival Filem Antarabangsa Busan (BIFF) berlangsung sejak Rabu, menurut agensi berita Yonhap.

Avatar disebut-sebut sebagai satu kejayaan dari segi teknologi pembikinan filemnya dan masih kekal sebagai filem dengan kutipan tertinggi sepanjang zaman di seluruh dunia.

Dibuat untuk ditonton dengan cermin mata 3D, klip video pendek itu merupakan pesta visual adegan penerokaan bawah air yang menarik dan jelas yang dirakam dengan kamera khusus pada kadar bingkai tinggi.Cameron berkata teknologi canggih diperlukan untuk menjadikan pemandangan air lebih nyata dan jelas yang boleh divisualisasikan dengan baik apabila ditayangkan di pawagam digital seperti IMAX 3D, 4D dan Dolby.

“Pada asasnya ia suatu pengalaman yang berbeza. Ia mewujudkan sejenis realisme hiper dalam adegan yang biasa, normal, dan ada masanya kita perlukan pengalaman sinematik itu,” lapor Yonhap memetik Cameron yang menyertai sidang akhbar itu secara maya selepas tayangan tersebut.
Pengarah kelahiran Kanada itu berkata beliau memilih air sebagai latar cerita Avatar kedua walaupun menghadapi cabaran teknologi kerana cintanya terhadap lautan dan makhluknya.

“Itu sebenarnya hanya tentang cinta dan kegembiraan saya sendiri di lautan sebagai penyelam skuba, sebagai penjelajah dan sebagainya,” katanya.

Jon Landau, penerbit bersama, berkata filem akan datang itu adalah yang pertama daripada empat filem Avatar yang dirancang dengan cita-cita “untuk melakukannya secara betul” dalam mereka bentuk projek besar itu yang sekuelnya mengambil masa untuk diperkenal.Landau berkata pasukannya memutuskan untuk menayangkan rakaman filem berkenaan di BIFF bagi menarik perhatian penonton filem Korea Selatan yang celik teknologi di festival filem terbesar Asia itu.

“Kami melihat festival filem Busan sebagai peluang yang baik untuk memperkenal dunia Pandora kepada pasaran Asia secara keseluruhan,” menurut Landau semasa sidang media.

— BERNAMA

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Isu rumah MRF: Sidang akhbar jadi gelanggang tikam lidah

Kisah A.R. Tompel meninggal akibat kemalangan jalanraya, beri kesan pada P. Ramlee

Gelaran Datuk Seri Mahadi Didakwa Palsu?

Related Articles

Check Also
Close
Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker