Kerajaan kekal tidak mengiktiraf UEC adalah tepat! Proses pencinaan UEC amat dahsyat

 

Tidak sewajarnya Timbalan Menteri Pendidikan, Inovasi dan Pembangunan Bakat Sarawak, Dr Annuar Rapaee memandang sinis pendirian kerajaan Pusat yang kekal tidak mengiktiraf Sijil Peperiksaan Bersepadu (UEC).

Prof Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah berkata, kenyataan Menteri Kanan Pendidikan, Datuk Dr Radzi Jidin berhubung perkara itu berasaskan kepada kajian yang mendalam.

“UEC tidak membawa kepada pembinaan negara bangsa. Proses pencinaannya amat dahsyat. Sudahlah semua subjek diajar dalam bahasa Cina, sama seperti SJKC, subjek sejarahnya diselewengkan sehingga tersasar daripada landasan sebenarnya.

“Ini belum termasuk kemampuan untuk berkomunikasi dalam bahasa Melayu. Penguasaan bahasa Inggeris turut terjejas disebabkan oleh proses pencinaan tersebut,” katanya menulis di ruangan kolumnis Ismaweb.net hari ini.

Prof Ridhuan Tee menegaskan bahawa tidak siapa menafikan soal menghargai bakat dan modal insan.

“Kita hargai semua itu. Tetapi modal negara bagaimana? Modal insan tidak cukup tanpa modal negara. Modal negara Sarawak adalah sejarahnya, sama seperti Semenanjung Tanah Melayu. Sejarah dan Perlembagaan adalah darah dagingnya.

“Persoalannya, adakah sejarah di Sarawak diajar dengan betul dalam silibus sejarah UEC? Siapakah pejuang-pejuang ketika Sarawak ‘dijajah’. Adakah lepasan UEC bangun menentang penjajah.

“Apakah nama Rentap ada dalam silibus UEC. Jika tidak ada, elok Timbalan Menteri berkenaan pergi lihat. Buatlah kajian. Jangan bercakap hanya undi dan funder,” katanya.

Kerajaan kekal dengan pendirian tidak mengiktiraf UEC kerana ia bertentangan dengan Dasar Pendidikan Kebangsaan dan Akta Pendidikan 1996 (Akta 550).

Radzi Jidin berkata, UEC yang dilaksanakan di sekolah menengah persendirian Cina (SMPC), menggunakan kurikulum yang digubal serta dibangunkan Dong Zong, selain menggunakan bahasa Cina sebagai bahasa pengantar utama.

Justeru, beliau menjelaskan, kerajaan hanya akan mempertimbangkan penyelesaian berhubung pengiktirafan terhadap UEC jika ia diubah supaya selari dengan Dasar Pendidikan Kebangsaan.

Bagaimanapun, Annuar Rapaee menyifatkan bahawa tindakan tidak mengiktiraf UEC satu pembaziran modal insan.

Katanya, dunia kini tiada sempadan dan kerajaan tidak patut menyekat sesiapa pun daripada mendapat pendidikan pilihan mereka.

“Pendidikan sepatutnya bersifat progresif dan membolehkan modal insan lebih baik serta pelbagai.

“Kebebasan pendidikan sama pentingnya dengan kebebasan bersuara dalam sebuah negara demokrasi,” katanya.

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Che Puan Nur Diana Petra Abdullah diisytihar sebagai Sultanah Kelantan berkuat kuasa hari ini

“Sampai Hati…Bapa Saya Baru Meninggal”-Azza Elite Kena Maki Dengan DIVA Azwan Ali Gara-gara…

Syed Saddiq, Dr Rafidah Bertikam Lidah Di Twitter Pasal Isu Merokok

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker