Pertemuan Bung-Musa cetus perbualan di Sabah

Pertemuan Bung-Musa cetus perbualan di Sabah

Pertemuan antara bekas Ketua Menteri Sabah Musa Aman dan Ketua Barisan Nasional (BN) negeri Bung Moktar Radin dan pasukan Umno telah mencetuskan perbualan hangat di negeri terbabit.

Spekulasi mengenai orang kuat Umno Sabah itu kembali ke persada politik negeri sedang diperkatakan di kalangan ahli politik dan media.

Gambar pertemuan itu yang dimuatnaik di akaun Facebook Bung pada Jumaat lalu telah pun mendapat 3,000 tanda suka, lebih 300 komen dan dikongsi sebanyak 135 kali.

Selain Bung, turut kelihatan dalam gambar itu ialah Timbalan Ketua Umno Sabah Yakub Khan, Setiausaha Umno negeri Jafry Ariffin dan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Usukan Salleh Said Keruak.

Ini membawa kepada spekulasi sama ada permainan politik baharu mungkin akan berlaku di negeri itu menjelang pilihan raya umum ke-15 (PRU15).

Bagaimanapun, Bung memberitahu FMT, mesyuarat itu hanyalah kunjungan hormat ke atas Musa, kerana mereka tidak pernah bertemu sejak pilihan raya Sabah pada September 2020.

“Ia hanya kunjungan biasa, bukan luar biasa. Beliau adalah bekas pemimpin negeri jadi tidak elok jika kita tidak pergi bertemunya,” katanya.

Seorang kenalan di kem Musa juga berkata ia hanya kunjungan hormat biasa dan “mereka mahu bertemu Tan Sri (Musa) kerana sudah lama tidak berjumpa. Jadi dia bertemu dengan mereka. Tidak perlu membuat spekulasi atau terlalu teruja”.

Musa adalah ketua menteri Sabah paling lama apabila menjawat jawatan itu selama 15 tahun dari 2003 hingga 2018. Beliau juga adalah ADUN Sungai Sibuga selama enam penggal berturut-turut.

Dua tahun selepas kehilangan kuasa, beberapa ADUN beralih taat setia kepada kem Musa, memaksa kerajaan negeri pimpinan Warisan tumbang, yang menyebabkan DUN dibubarkan.

Pilihan raya mengejut diadakan pada September tahun itu, tetapi apa yang mengejutkan ramai pemerhati, Musa tidak diletakkan sebagai calon selepas membayangkan persaingan bagi merebut kerusi Sungai Manila. FMT

Pertemuan Bung-Musa cetus perbualan di Sabah


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Amelia Henderson terima lamaran Aedy Ashraff (Video)

Zara dituduh guna duit NGO beli kereta mewah

Sajat bayar teman lelaki untuk ‘melekat’

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker