Najib luluskan kemudian Kerajaan PH tangguhkan dan swastakan projek kepada kroni

PETALING JAYA: Cadangan pembesaran lapangan terbang Pulau Pinang telah diluluskan kerajaan Barisan Nasional (BN), tetapi projek itu ditangguhkan pentadbiran Pakatan Harapan (PH), apabila ia mula berkuasa beberapa bulan kemudian, kata bekas Perdana Menteri, Najib Razak.

Beliau berkata, Ketua Menteri Pulau Pinang ketika itu, Lim Guan Eng telah mengucapkan terima kasih kepadanya kerana meluluskan projek pembesaran itu, yang akan dilaksanakan Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB).

Tetapi, projek itu tidak diteruskan apabila PH berkuasa pada Mei 2018, walaupun ia telah diluluskan dalam Belanjawan 2018.

“Sebab kerajaan PH gunakan alasan kerajaan tak ada duit dan ingin swastakan projek kepada kroni, bukan diusahakan oleh MAHB seperti diluluskan kerajaan BN dahulu,” katanya dalam catatan Facebook malam ini.

Beliau memetik laporan berita pada 2019, di mana Lim yang juga menteri kewangan ketika itu, berkata inisiatif kewangan swasta akan digunakan untuk membiayai pembesaran lapangan terbang itu.

“Jadi, kerajaan BN masa saya luluskan dan mulakan projek itu. Kerajaan PH masa ‘Atok mu’ (Dr Mahathir Mohamad) dengan menteri kewangan dan menteri pengangkutan dari DAP (Lim dan Loke Siew Fook) yang tangguhkan sebab mahu beri pada kroni,” kata Najib.

Projek itu sekali lagi ditangguhkan apabila kerajaan Perikatan Nasional (PN) mengambil alih kuasa daripada PH pada 2020, akibat pandemik Covid-19 dan sekatan.

“Tapi yang DAP salahkan semalam ialah Najib dan kerajaan BN dahulu?” katanya.

Semalam, Najib dilaporkan meminta DAP “tanya Abah kau” – merujuk Muhyiddin Yassin, yang menerajui kerajaan PN ditubuhkan hasil daripada “Langkah Sheraton”.

Terdahulu, Setiausaha Organisasi DAP, Steven Sim dalam responsnya kepada Najib berkata, “Langkah Sheraton” yang menyebabkan cadangan pembesaran lapangan terbang itu dihentikan dan beliau menyalahkan kerajaan PN-BN.

“(Bahkan) selepas Umno dan BN mengambil alih kerajaan persekutuan pada Ogos 2021, projek pembesaran lapangan terbang masih digantung dan belum dihidupkan semula,” kata Sim.

Najib luluskan kemudian Kerajaan PH tangguhkan dan swastakan projek kepada kroni

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Proton Preve bakal diganti model baru

Wulan Guritno berani berbikini

Pendakwa kemuka 2 tuduhan pindaan terhadap Syed Saddiq

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker