Nusantara bakal mengubah ekonomi Indonesia

Nusantara bakal mengubah ekonomi Indonesia

Presiden Indonesia, Joko Widodo (Jokowi) menegaskan aspek pembangunan ibu negara baharu, Nusantara, akan mengimbangi asas ekonomi dan kelestarian alam sekitar.

Katanya, projek itu melambangkan perjuangan Indonesia bagi mewujudkan negara yang memegang prinsip keadilan sosial kepada seluruh rakyat Indonesia.“Transformasi besar pemindahan ibu negara ini bukan semata-mata memindahkan Jakarta, tetapi untuk menjadikannya negara yang berdikari dengan ekonomi kukuh.

“Sebab itu, kita juga melakukan proses transformasi ekonomi secara besar-besaran dengan mengubah jati diri sebagai negara pengeksport bahan mentah menjadi negara perindustrian,” katanya.

Tambah beliau, aspek pembangunan industri perlu seiring dengan alam sekitar yang lestari kerana dunia berdepan ancaman perubahan iklim yang memberi kesan besar kepada kehidupan di seluruh dunia.

Awal tahun lalu, Jokowi memutuskan pemindahan ibu negara baharu ke Kalimantan Timur dinamakan sebagai Nusantara yang melambangkan Indonesia.Nusantara adalah langkah Indonesia dalam membangunkan peradaban baharu yang lebih transformasi, mencerminkan keperibadian rakyat negara ini dan mampu bersaing secara global.

Nama Nusantara bagi menggantikan Jakarta itu bersesuaian dengan geografi dan kepelbagaian budaya yang dimiliki negara itu.

Kos pemindahan pusat pentadbiran itu akan membabitkan kos sekitar AS$33 bilion (RM138 bilion), yang mana negeri akan membiayai 19 peratus dan selebihnya daripada perkongsian awam-swasta serta pelaburan swasta.

Kos itu termasuk pejabat dan rumah kerajaan baharu untuk kira-kira 1.5 juta penjawat awam, di ibu kota baharu yang akan meliputi kira-kira 56,180 hektar bahagian timur pulau Borneo, yang dikongsi negara itu dengan Malaysia dan Brunei.Bagaimanapun, projek itu menghadapi halangan dengan kebimbangan terhadap kesan alam sekitar selain kontroversi selepas pelabur SoftBank Group, menarik diri daripada projek itu tanpa penjelasan.

Jokowi mengumumkan rancangan untuk memindahkan ibu negara pada 2019, memetik peningkatan paras air laut dan kesesakan teruk di pulau Jawa yang padat penduduk.

Langkah itu dijangka bermula pada 2024, tetapi beliau memberi amaran projek itu mungkin mengambil masa lebih sedekad untuk diselesaikan.

Indonesia bukanlah negara pertama di Asia Tenggara yang menempatkan semula ibu kota yang padat, berikutan Malaysia dan Myanmar turut memindahkan pusat pentadbiran mereka.Pertengahan bulan ini, Jokowi bersama gabenor seluruh Indonesia melakukan upacara Kendi Nusantara sebagai simbol harapan terhadap ibu kota negara (IKN) baru di Sepaku, Penajam Paser Utara, Kalimantan Timur.

Dalam upacara yang dilakukan di titik kosong, IKN Nusantara, 34 gabenor diminta membawa satu liter air dan dua kilogram tanah dari daerah masing-masing.

Air dan tanah itu disatukan dalam kendi besar yang disebut bejana Nusantara, yang menjadi simbol titik awal pembangunan IKN Nusantara dengan menyatukan 34 provinsi di Indonesia menjadi satu tanah air. BH

Nusantara bakal mengubah ekonomi Indonesia
Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Proton Preve bakal diganti model baruWulan Guritno berani berbikini

Kereta Terpanjang Di Dunia…Lengkap Helipad, Kolam Renang Dan Boleh Main Golf Sekali! [VIDEO]

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker