SPRM lucut hak RM540,000, 8 keping emas milik bekas KSU

SPRM lucut hak RM540,000, 8 keping emas milik bekas KSU

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berjaya dalam rayuan untuk melucut hak wang tunai berjumlah RM540,000 dan lapan keping emas milik bekas Ketua Setiausaha Kementerian Kemajuan Luar Bandar dan Wilayah Mohd Arif Ab Rahman.

Panel tiga hakim Mahkamah Rayuan yang terdiri daripada Hanipah Farikullah, Abu Bakar Jais dan Nordin Hasan semalam membenarkan rayuan SPRM untuk mengetepikan keputusan Mahkamah Tinggi.

Hakim Nordin, yang menyampaikan keputusan sebulat suara mahkamah, berkata mahkamah mendapati wang RM540,000 dan lapan keping emas bernilai RM1.4 juta itu ada kaitan dengan kesalahan di bawah Akta SPRM.

“Tambahan pula, tiada pihak ketiga yang muncul ataupun ke hadapan untuk membuat sebarang tuntutan terhadap harta-harta tersebut,” katanya.

Mahkamah Tinggi telah membenarkan rayuan Mohd Arif untuk mengetepikan keputusan Mahkamah Sesyen yang membenarkan permohonan SPRM untuk melucut hak wang tunai dan pelbagai barangan di bawah Seksyen 41 (1) Akta SPRM 2009.

Barangan yang disita SPRM pada 2017 merangkumi wang tunai berjumlah RM544,627; wang tunai dalam mata wang asing, lapan keping emas dengan berat keseluruhan 8,000 gram; 11 utas jam tangan berjenama, seutas rantai leher, gelang tangan mutiara, seunit telefon bimbit serta sebuah beg tangan berjenama.

SPRM kemudiannya memfailkan rayuan di Mahkamah Rayuan manakala Mohd Arif juga merayu terhadap keputusan Mahkamah Tinggi mengenai beban pembuktian bagi kes-kes perlucutan harta di bawah Seksyen 41(1) Akta SPRM 2009.

Timbalan Pendakwa Raya Mohd Fairuz Johari, bagaimanapun memberitahu mahkamah bahawa SPRM hanya meneruskan rayuan untuk melucut hak RM540,000 dan lapan keping emas.

Sementara itu, Nordin, dalam keputusan mahkamah, berkata barang-barang lain dipulangkan kepada Mohd Arif.

Nordin juga menolak rayuan Mohd Arif berhubung keputusan Mahkamah Tinggi mengenai beban pembuktian bagi kes-kes perlucutan harta di bawah seksyen 41(1) Akta SPRM 2009.

Timbalan Pendakwa Raya Mohd Fairuz dan Mohd Zain Ibrahim mewakili SPRM manakala peguam Guok Ngek Seong mewakili Mohd Arif. FMT

SPRM lucut hak RM540,000, 8 keping emas milik bekas KSU


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU</a


Arab Saudi dikecam netizen, konsert Bieber halal, Tabligh haram

‘Saya pakai lagi seksi keluar dengan suami’

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker