Mesir batalkan tayangan Eternals ekoran babak homoseksual

Tayangan filem adiwira Marvel, Eternals telah dibatalkan di Mesir, selepas beberapa negara Teluk menarik filem itu daripada pawagam kerana dilaporkan terdapat paparan babak hubungan pasangan sejenis.

Berita itu tercetus apabila salah satu operator pawagam terbesar di rantau itu, IMAX mengisytiharkan di Facebook bahawa filem itu tidak akan ditayangkan di Mesir, tanpa memberikan sebarang maklumat lain.

Seorang pegawai pawagam IMAX hanya menyatakan bahawa dia tahu filem itu “mengandungi adegan yang tidak berbaloi untuk ditayangkan, dan pengedar filem itu enggan memadamkannya selepas kontroversi dengan penapisan, jadi keputusannya tidak ditayangkan di Mesir melainkan adegan itu dipadamkan”, lapor Al-Araby Al-Jadeed.  

Filem itu dijadualkan ditayangkan, semalam.

Keputusan untuk membatalkan tayangan itu bukanlah yang pertama di dunia Arab – Qatar, Arab Saudi dan Kuwait – yang semua baru-baru ini mengharamkan Eternals dan secara senyap-senyap menariknya keluar dari pawagam.

Walaupun tiada pengisytiharan rasmi dibuat, sumber menunjukkan kepada Hollywood Reporter bahawa penapis tempatan meminta penyingkiran adegan intim daripada filem itu, permintaan yang ditolak oleh Disney.

Menurut sumber, penapis tidak berpuas hati dengan kemasukan babak pasangan sejenis pertama Marvel yang memaparkan keintiman antara mereka, dan gambaran makhluk seperti tuhan.

Filem Marvel menggambarkan bangsa abadi makhluk berkuasa, yang tidak dapat dikesan oleh manusia sehingga mereka dipanggil untuk melindungi Bumi daripada Deviants, ancaman makhluk asing.

Filem ini dibintangi oleh pelbagai barisan pelakon termasuk adiwira pekak pertama Marvel, serta watak yang dilakonkan oleh pelakon Lubnan, Haaz Sleiman dan Brian Tyree Henry, yang melakonkan watak pasangan gay yang mempunyai seorang anak lelaki.

Larangan filem itu di negara Teluk dan Mesir dipercayai berpunca daripada babak ciuman pasangan itu, selaras dengan pendirian bahawa homoseksualiti haram di negara-negara tersebut. – Agensi

Mesir batalkan tayangan Eternals ekoran babak homoseksual


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Laungan PAS nak satukan ummah cuma halwa telinga

Related Articles

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker