Penyanyi Ahmad Dhani Masih Tanggung 6 Janda Yang Meninggal Dunia Kerana Dilanggar Anaknya — MYKMU.NET

Penyanyi Ahmad Dhani Masih Tanggung 6 Janda Yang Meninggal Dunia Kerana Dilanggar Anaknya

Sebaran :

Penyanyi Ahmad Dhani Masih Tanggung 6 Janda Yang Meninggal Dunia Kerana Dilanggar Anaknya
KELUARGA pemuzik, komposer dan penyanyi Ahmad Dhani pernah berdepan dengan mimpi ngeri apabila salah seorang anak lelakinya, Dul Jaelani terlibat dalam nahas jalanraya pada tahun 2013.
Nahas maut yang membabitkan Dul di Kilometer 8 Tol Jagorawi tersebut telah mengorban enam orang pengguna jalan raya. Dul pula mengalami patah tulang sehingga trauma.
Waktu itu Dul hanya berusia 13 tahun.
Kemalangan tersebut bukan sahaja menyita perhatian umum, namun menjadi kontroversi kerana Dul diketahui memandu dalam keadaan laju hanya pada usianya 13 tahun dan tidak memiliki lesen.

Untuk meredakan kemarahan masyarakat, Ahmad Dhani selaku ayah telah mengambil satu tanggungjawab yang berat.

Selain berdepan proses undang undang, suami Mulan Jameela itu juga membuat satu janji iaitu akan terus membiayai keluarga mangsa kemalangan maut itu terutama dari segi pendidikan anak anak mereka.
Sewaktu menjadi tetamu di podcast milik Deddy Corbuzier, Dhani mengaku sampai saat ini, sudah lapan tahun dia masih menanggung biaya janda-janda dari kemalangan maut yang disebabkan oleh kelalaian anaknya itu.
“Ya, saya masih menanggung biaya janda janda yang suami mereka maut dilanggar Dul dulu,” katanya kepada Deddy seperti dilaporkan InsertLive.
Menurut pelantun lagu Sedang Ingin Bercinta itu, biarpun tidak pernah membuat sebarang perjanjian bertulis, namun dirinya mahu terus menunaikan janji yang pernah dilafazkan kepada mereka.
“Memang secara undang undang tidak pernah buat perjanjian. Tapi saya sudah berjanji kepada keluarga mangsa. Jadi, ia (tanggung) secara moral.
“Saya janji untuk biaya anak anak mereka sehingga tamat persekolahan,” katanya.
Namun tanpa segan silu Dhani mengaku, bulan ini, bayaran yang patut dilaksanakan setiap 5 haribulan itu telah lewat dibuat. Semuanya gara gara dia juga telah mengalami kesan yang teruk akibat pandemik COVID 19.
“Jadi, saya bayar atau biaya enam janda ini dengan mengambil duit dari bisnes karaoke saya, Masterpiece. Malangnya kerana pandemik, Masterpiece pun mati.
“Walaupun saya tak punya wang seperti bulan ini yang telah lewat lebih 10 hari, janda janda itu tak peduli. Apa yang mereka tahu itu (wang) terus ada,” katanya lagi.
Dhani yang turut memiliki dua lagi anak lelaki hasil perkahwinan lamanya dengan Maia Estianty memberitahu kini Dul turut memainkan peranan membiayai keluarga mangsa kerana dia juga sudah punya pendapatan sendiri.
“Ada, ada satu keluarga yang dia biaya, lebihnya (5) saya,” akui Dhani kepada Deddy.-Merdeka.com
Instagram: @duljaelani
Kredit Foto: Liputan6

Penyanyi Ahmad Dhani Masih Tanggung 6 Janda Yang Meninggal Dunia Kerana Dilanggar Anaknya


Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:

MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214

Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929

CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU


Polis siasat kes Toyota Alphard P45 langgar peraturan lalu lintas

Daphne Iking cantik berhijab, netizen doakan semoga terus istiqamah


Sebaran :

Leave a Reply

%d bloggers like this: