Amaran Kedutaan Jepun satu nasihat perjalanan lazim

Sebaran :

Amaran Kedutaan Jepun satu nasihat perjalanan lazim

Polis Diraja Malaysia (PDRM) menegaskan akan berterusan memantau sebarang perkembangan mengenai ancaman pengganas di dalam negara walaupun tidak memperolehi sebarang maklumat berhubung kemungkinan berlaku perkara seperti itu setakat ini.

Pengarah Cawangan Khas Bukit Aman, Datuk Zamri Yahya berkata, amaran oleh Kedutaan Jepun kepada rakyatnya di Malaysia berhubung kemungkinan ancaman pengganas di Asia Tenggara merupakan satu nasihat perjalanan yang lazim dibuat.

“Amaran sebegitu adalah lazim dikeluarkan oleh sesebuah kedutaan atau suruhanjaya tinggi untuk rakyat mereka yang berada di sesebuah negara lain.

“Amaran tersebut dikeluarkan berdasarkan taksiran ancaman keselamatan oleh sesebuah negara dan dalam hal ini ia melibatkan kemungkinan ancaman pengganas di rantau Asia Tenggara,” katanya ketika dihubungi di sini hari ini.

Menurut beliau, setakat ini, hanya kedutaan Jepun di Kuala Lumpur sahaja yang didapati berbuat demikian.

“Nasihat perjalanan oleh Kedutaan Jepun itu adalah satu langkah rutin bagi memberi peringatan kepada rakyat mereka di rantau ini agar berjaga-jaga sempena ulang tahun ke-20 serangan pengganas terhadap bangunan World Trade Center (WTC) New York, Amerika Syarikat pada 11 September 2001.

“Ia juga mungkin mempunyai kaitan dengan perkembangan semasa di Afghanistan selepas pihak Taliban menguasai Kabul,” ujar beliau.

Terdahulu, media tempatan melaporan bahawa Kedutaan Jepun di Malaysia telah mengeluarkan amaran kepada warganegaranya berkenaan kemungkinan wujud ancaman pengganas di Asia Tenggara.

Menurut laporan tersebut Kementerian Luar Jepun menasihati rakyat negara itu yang berada di Indonesia, Filipina, Singapura, Malaysia, Thailand dan Myanmar agar mengelak daripada berada berdekatan dengan kemudahan keagamaan dan kawasan-kawasan sesak lain selepas menerima arahan dari Tokyo. K Online

Amaran Kedutaan Jepun satu nasihat perjalanan lazim


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU


Ratusan surat beta terima dari rakyat, rintih penuh duka – Agong


Sebaran :

Leave a Reply