KWSP lancar 2 inisiatif kepada majikan

KWSP lancar 2 inisiatif kepada majikan

Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) melancarkan dua inisiatif baharu untuk majikan bagi meringankan pengurusan aliran kewangan mereka ketika tempoh pandemik, sekali gus membolehkan mereka melaksanakan tanggungjawab statutori ke atas pekerja.

Melalui inisiatif pertama iaitu pengecualian caj lewat bayar caruman, majikan diberi kelonggaran untuk tempoh membayar caruman bulan semasa, manakala melalui inisiatif kedua iaitu Tawaran Insentif Pengurangan Caj Lewat Bayar (e-PaR), majikan berpeluang untuk mendapatkan pengurangan menyelesaikan baki caj lewat bayar yang tertunggak.Pengecualian caj lewat bayar caruman merujuk kepada caj yang dikenakan ke atas majikan yang gagal membayar caruman wajib KWSP pada atau sebelum 15 hari bulan setiap bulan.

Walaupun tarikh akhir untuk membayar caruman tersebut tidak berubah, melalui inisiatif ini majikan boleh membayar caruman mereka sehingga akhir setiap bulan tanpa dikenakan caj lewat bayar.

Ini akan memberi fleksibiliti kepada majikan untuk mengurus aliran tunai mereka dengan lebih efektif semasa tempoh mencabar ini.

KWSP berkata, pihak majikan tidak perlu membuat sebarang permohonan untuk inisiatif ini yang akan berkuatkuasa secara automatik bermula caruman bulan September 2021 sehingga Disember 2021.Bagi inisiatif e-PaR pula, majikan ditawarkan pengurangan sehingga 70% untuk caj lewat bayar yang tertunggak bagi caruman yang lewat dibayar untuk mana-mana tempoh sebelum Ogos 2021.

Untuk layak mendapatkan pengurangan ini, majikan perlu memastikan caruman dan dividen yang tertunggak untuk pekerja mereka bagi tempoh sebelum Ogos 2021 telah diselesaikan sebelum 31 Disember 2021.

Pengurangan caj lewat bayar caruman ini bertujuan untuk membantu majikan menguruskan aliran tunai mereka di samping menyediakan peluang dan insentif untuk mereka menyelesaikan sebarang baki pembayaran caruman yang tertunggak.

Permohonan e-PaR akan dibuka mulai 13 September 2021 hingga 31 Disember 2021.KWSP berkata, pihaknya menyedari cabaran kewangan yang sedang dihadapi oleh majikan sepanjang tempoh kawalan pergerakan dilaksanakan, justeru kedua-dua inisiatif yang ditawarkan ini dapat mengurangkan impak pandemik ke atas operasi perniagaan selain memastikan majikan dapat meneruskan tanggungjawab membayar caruman pekerja untuk simpanan persaraan mereka. MG


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU


Kalau Khairy Jamaluddin tidak keberatanlah – Sarimah IbrahimRelated Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker