Cuepacs: Tommy Thomas amat jelik

Cuepacs: Tommy Thomas amat jelik

Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) membidas bekas peguam negara Tommy Thomas kerana mengaitkan penjawat awam dengan Umno.

Ini susulan kenyataan Thomas dalam sebuah webinar semalam apabila mengatakan penguasaan Umno ketika ini begitu utuh sehingga ribuan penjawat awam yakin bahawa parti tersebut ‘sinonim’ dengan Malaysia.

Presiden Cuepac, Adnan Mat berkata, Thomas membuat kesimpulan itu tanpa dapatan atau kajian yang kukuh bagi membuktikan apa yang didakwanya itu.

“Cuepacs menyifatkan pandangan tersebut amat jelik dari seorang yang pernah menjawat jawatan dalam perkhidmatan awam sebagai peguam negara.

“Beliau sepatutnya tidak perlu mengaitkan penjawat awam dengan mana-mana parti politik atau ideologi kerana prinsip yang didukung oleh penjawat awam adalah neutral dan profesional dalam perkhidmatan masing-masing.

“Penjawat awam sentiasa mendukung mana-mana kerajaan yang memerintah tanpa mengira latar belakang politik yang mengetuai tampuk kepimpinan kerajaan.

“Sebagai jentera kerajaan, fokus penjawat awam adalah memastikan sistem penyampaian perkhidmatan sentiasa berada pada tahap maksimum untuk manfaat rakyat selaras dengan dasar kerajaan semasa,” katanya Adnan dalam satu kenyataan.

Thomas, semasa sebuah webinar semalam, berpendapat Umno sentiasa mendominasi sehingga ramai orang melihat kepentingan parti itu setara dengan kepentingan negara, meskipun gagal menangani Covid-19.

“Penguasaan Umno dalam lanskap negara kita begitu kuat sehingga meyakinkan ribuan penjawat awam selama beberapa dekad bahawa Umno sinonim dengan Malaysia.

“Apa yang menjadi kepentingan Umno adalah kepentingan nasional,” katanya.

Adnan menegaskan sebagaimana penjawat awam dilarang untuk mengeluarkan pendapat mengenai isu politik, Cuepacs juga berharap perkara tersebut turut dihormati oleh pemimpin politik dengan tidak mengaitkan penjawat awam dengan mana-mana pertikaian olitik.

“Penjawat awam juga rakyat Malaysia dan mempunyai kecenderungan politik tetapi mereka semua tetap profesional dan neutral dalam melaksanakan tanggungjawab kepada rakyat dan negara,” tegasnya. Mk

Cuepacs: Tommy Thomas amat jelik


Baca Artikel Menarik :

Layari Laman Facebook MYKMU


Koperal cedera parah dilanggar, diseret suspek

Related Articles

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker