Kenyataan Media Presiden PAS: INTEGRITI TABUNG HAJI

1. Saya mengikuti pendedahan terbaru ke atas pihak Tabung Haji, melibatkan aspek pengurusan kewangan, pelaburan dan tadbir urus yang dipertikaikan.

2. PAS memandang serius terhadap tuduhan yang berlaku di dalam institusi kewangan terbesar umat Islam di Malaysia ini, namun PAS berpandangan adalah tidak wajar sekiranya pertuduhan ini dibicarakan melalui media oleh seorang Menteri yang masih mentah, sehingga boleh menimbulkan persepsi dan percanggahan maklumat yang mengelirukan.

3. PAS menyarankan agar satu penilaian menyeluruh dikendalikan di bawah seliaan Majlis Raja-Raja (RCI) ataupun Parlimen, bagi meneliti dan mempertimbangkan setiap syor yang dikemukakan oleh juruaudit bebas yang telah dilantik, sebelum dilaksanakan oleh pihak Kerajaan yang masih baharu dan kerap membatalkan keputusan yang dibuat mereka sendiri.

4. PAS juga menasihatkan agar Kerajaan tidak mempolitikkan isu ini sehingga merosakkan imej Tabung Haji, dan tidak bersikap berat sebelah dalam menjalankan siasatan terhadap kes rasuah dan penyelewengan melibatkan pemimpin Pakatan Harapan yang masih belum disiasat dan didakwa sehingga hari ini.

5. PAS meletakkan keyakinan terhadap integriti dan profesionalisme di pihak Lembaga Pengarah, pengurusan tertinggi, pegawai dan kakitangan Tabung Haji dalam melaksanakan tugas bagi melindungi kepentingan para pendeposit Tabung Haji. Janganlah kerana nila setitik, rosak susu sebelanga.

“Islam Memimpin”

ABDUL HADI AWANG
Presiden PAS

Bertarikh: 3 Rabiul Akhir 1440 / 12 Disember 2018

Related Articles

One Comment

  1. apa didedahkan bunyinya macam serius sangat TH ni jadinya aku sokong RCI ditubuhkan…umat Islam mahu melihat kerajaan ph dapat membetulkan TH dengan komitmen yang tinggi & seikhlas hati(bukan antara niat membalas dendam lagi untuk dijadikan ‘distraction’ kepada rakyat agar tidak memberi tumpuan lagi kepada kegagalan kerajaan ph melaksanakan janji2 PRU14)

    jika bayaran dividen terpaksa dikurangkan, apa diharapkan kerajaan ph dapat membetulkan TH dengan mendapat keuntungan yang tinggi dalam semua pelaburan melalui SPV yang menerka uar2kan…apa yang lebih penting ialah kos mengerjakan haji tidak akan naik untuk tahun depan(2019 & seterusnya) & kebajikan jemaah haji dari segi prasarana & perkhidmatan akan bertambah semakin baik

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker