Episod duka raja sehari

Episod duka raja sehari

Bagan Serai: Keterujaan Muhamad Ikmal Abd Rashid untuk bergelar raja sehari bertukar menjadi episod duka apabila ibunya, Nor Liza Shaari, 57, dijemput Ilahi sehari sebelum majlis pernikahannya dengan isteri, Siti Nur Diana Baharin.

Lebih menyedihkan apabila Muhamad Ikmal, 26, perlu menguruskan pengebumian jenazah ibunya dan meneruskan pernikahan pada sebelah petang hari yang sama.

Berkongsi kisahnya, Muhamad Ikmal dari Kampung Sungai Semambu, di sini, berkata, hanya Allah sahaja tahu perasaannya apabila diuji dengan pemergian ibu menjelang hari bahagianya, Sabtu lalu.

“Emak tiada sakit kronik, cuma sebelum ini mengadu sakit dada dan kepala.

“Pagi Jumaat lalu, emak sempat sembang dengan saya dan sudah buat tempahan pembelian tanah untuk tambak bagi luaskan halaman rumah menjelang majlis kenduri perkahwinan saya, 17 Jun depan.

“Dalam perbualan itu, emak titipkan beberapa pesanan dan tak sangka emak meninggal dunia jam 6 petang hari sama.

“Saya tahu pun selepas kakak panggil beritahu emak sudah tak bernyawa ketika baring di ruang tamu dan macam tak percaya rasanya,” katanya.

Ikutkan hati, Muhamad Ikmal mahu menangguhkan majlis pernikahan bersama Siti Nur Diana, 26, kerana masih dalam kesedihan susulan pemergian ibunya.

Bagaimanapun dia meneruskan pernikahan selepas dinasihatkan keluarga.

“Kakak nasihat jangan batalkan dan saya ikut kerana mengenangkan semua persediaan sudah dibuat, jadi tak nak malukan keluarga isteri.

“Sepatutnya nikah jam 11 pagi (Sabtu lalu), tetapi kami anjak ke jam 3 petang kerana perlu uruskan pengebumian jenazah ibu yang selesai jam 10.30 pagi.

“Ketika majlis (akad nikah), fikiran saya kosong dan tak boleh fokus dengan apa tok kadi kata, malah tak henti menangis namun bersyukur dapat sempurnakan akad nikah dengan sekali lafaz,” katanya.

Menurutnya, apa membuatkannya sedih apabila mengenangkan arwah ibu yang tidak sabar menanti hari pernikahannya.

“Saya anak bongsu dalam keluarga dan satu-satunya anak lelaki, jadi emak paling semangat buat persediaan.

“Macam-macam dirancangnya untuk pastikan majlis perkahwinan saya meriah namun hasratnya tak kesampaian kerana Allah lebih menyayanginya.

“Sedih kenangkan hari perkahwinan saya tanpa orang tua kerana ayah (Abd Rashid Arshad) baru meninggal dunia Januari lalu dan baru-baru ini emak pula, namun itulah ketentuan-Nya,” katanya. HM

Episod duka raja sehari

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET

Dolla mahu terbang tinggi

Ini sebab ramai bau wangi waktu malam

Mia Khalifa Jadi Pensyarah Di Oxford Universiti

Seluar dalam Fify Azmi jadi perhatian

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Check Also
Close
Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker