Sokongan Umno akan terhakis jika pemimpin terus desak ahli sokong DAP, Isham beri amaran

Sokongan Umno akan terhakis jika pemimpin terus desak ahli sokong DAP, Isham beri amaran

Seorang pemimpin Umno memberi amaran sokongan kepada parti itu akan terhakis jika pemimpinnya terus membuat desakan melampau mahukan ahli menyokong calon DAP pada PRN.

Ahli Majlis Kerja Tertinggi Umno, Isham Jalil, berkata walaupun Umno berada dalam kerajaan perpaduan bersama DAP, dan dikatakan mampu memberi kelebihan kepada parti itu namun “hati akar umbi Umno masih perlu dijaga”.“Kita tak boleh hilang undi asas kita. Kita nak kejar undi orang, undi sendiri hilang, kita habis nanti.

“Puji melambung DAP tu tak payah lah, nanti penyokong kita kecil hati, jadi masalah kepada kita. Hentikan suruh orang kita undi DAP,” katanya menerusi siaran langsung di Facebook.

Kenyataan itu dipercayai merujuk saranan Ahli MKT Umno Ahmad Maslan baru-baru ini yang meminta penyokong Umno mengundi DAP atas dasar dalam kerajaan perpaduan.

Presiden Umno, Zahid Hamidi, kemudian mengakui sukar untuk parti itu “memujuk” ahli menerima kehadiran DAP sebagai rakan sekutu yang membentuk kerjasama dalam kerajaan perpaduan pimpinan Anwar Ibrahim.“Kita jangan terlampau cepat untuk jadi ‘apologies’ DAP sebab penyokong kita melihat,” kata Isham.

Bekas ketua penerangan Umno itu berkata, PRN enam negeri amat penting kerana akan memberi “signal” kepada kerajaan perpaduan di Putrajaya.

“Jika eksperimen ini tak menjadi, apa akan jadi? Kita bermasalah, kerajaan perpaduan pun bermasalah.

“Agihan kerusi antara parti sekutu dalam kerajaan perpaduan khususnya antara komponen PH dan Umno juga akan menunjukkan sejauh mana mereka ikhlas dengan kita,” katanya.Beliau juga berpandangan DAP mampu menang dengan sendiri di kubunya tanpa undi simpati ahli Umno.

Bagaimanapun, katanya kerusi majoriti Melayu ditandingi PKR-Umno-Amanah akan mengundang bahaya jika pengundi bukan Melayu tidak keluar mengundi.

“Sebab kerusi ini bergantung kepada undi orang Cina. Kalau mereka tak keluar, tiga parti ini akan bermasalah.

“Dulu kita lawan PH, pengundi tak suka PH dia undi kita, sekarang kita bersama PH, jadi dinamiknya orang Melayu nak undi kita atau tak?” soal Isham.Selangor, Negeri Sembilan, Pulau Pinang, Kedah, Kelantan dan Terengganu dijangka mengadakan PRN selepas Jun. FMT

Sokongan Umno akan terhakis jika pemimpin terus desak ahli sokong DAP, Isham beri amaran

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NETSampai hari ini saya tak makan ‘pisang’ – Tiz Zaqyah

Razman tidak pernah serik3 siri nombor pendaftaran WP Putrajaya, FF9, FF99 dan FF999 dibeli individu yang sama

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker