Rafizi datang lagi kini dengan formula PADU

 

Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli

PUTRAJAYA: Kerajaan akan melaksanakan peralihan dasar sosioekonomi daripada pendekatan berasaskan pendapatan B40, M40 dan T20 kepada berasaskan pendapatan boleh belanja bersih isi rumah.

Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli berkata peralihan tersebut akan dilakukan secara berfasa dan dijangka bermula Januari 2024 berdasarkan Pangkalan Data Utama (PADU).

Jelas beliau, penubuhan PADU akan mempercepatkan peralihan kerajaan untuk membangunkan program dan inisiatif berpandukan kedudukan pendapatan boleh belanja bersih isi rumah termasuk melibatkan subsidi bersasar.“Sebelum ini setiap kali kita berbincang mengenai bantuan, klasifikasi ekonomi, kita tertumpu kepada klasifikasi B40, M40, dan T20.

“Ada banyak perbincangan mengenai pendekatan ini kerana ia tidak mengambarkan sepenuhnya dari segi perbandingan kemampuan dari satu isi rumah ke satu isi rumah kerana ada banyak pembolehubah lain daripada hanya pendapatan dan ia termasuk jumlah tanggungan.

“Sebelum ini kerajaan ada beberapa kekangan kerana bekalan data itu bersifat berpendapatan semata-mata dan minggu ini kerajaan mengumumkan penubuhan PADU yang akan beri tumpuan khusus untuk bina maklumat sehingga ke peringkat pendapatan boleh belanja bersih isi rumah,” katanya di sini pada Jumaat.

Beliau berkata demikian dalam sidang media pertumbuhan Keluaran Dalam Negeri Kasar (KDNK) dan Indeks Harga Pengguna (IHP) Mac 2023. 

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda

Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NETAnwar: The Untold Story jauh mengatasi Mahathir: The Journey

Telan pil Viagra nak ‘main lama’, warga emas temui ajalRafizi datang lagi kini dengan formula PADU

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker