Tulang rusuk patah selepas batuk akibat makan pedas

Doktor membalut bahagian dada Huang dengan ketat dan menasihatkannya agar berehat selama lebih sebulan bagi merawat kembali keadaan tersebut. – India Times

BEIJING – Seorang wanita di Shanghai, China patah tulang rusuk akibat batuk sejurus selepas memakan makanan pedas, lapor laman berita India Times semalam.

Wanita yang hanya dikenali sebagai Huang itu berkata, ketika dia mengalami batuk, secara tiba-tiba dia ada mendengar bunyi seperti ‘sesuatu yang patah’ pada bahagian dadanya.

Dia bagaimanapun tidak mengambil berat mengenai perkara itu dan meneruskan kehidupannya seperti biasa, sehinggalah suatu hari di mana dia mula berasa sakit pada bahagian tersebut.

Huang kemudian mula mengalami kesukaran untuk bernafas dan berasa sakit ketika bercakap. Keadaan itu membuatkan dia pergi berjumpa doktor bagi mendapatkan kepastian mengenai keadaan kesihatannya.Selepas melakukan ujian imbasan tomografi berkomputer (CT), doktor mendapati tulang rusuk wanita itu telah patah. Sebagai rawatan, doktor membalut bahagian dadanya dengan ketat dan menasihatkannya agar berehat selama lebih sebulan bagi merawat kembali keadaan tersebut.

Menurut doktor yang merawat Huang, punca kepada keadaan itu adalah berat badan wanita itu yang terlalu ringan.

Huang memiliki ketinggian 171 sentimeter namun, beratnya hanya 57 kilogram yang bermaksud ia terlalu ringan untuk saiz badannya.

“Tulang rusuk anda boleh dilihat dengan jelas di bawah kulit. Tiada otot untuk menyokong tulang anda, jadi amat mudah untuk tulang rusuk anda patah apabila batuk,” kata doktor tersebut.Berikutan kejadian itu, Huang bertekad untuk mengubah gaya hidupnya kepada yang lebih sihat dan menjadikan senaman sebagai aktiviti rutin. – Agensi

 

 

Jika anda mengalami kemurungan dan tekanan hubungi:
MHPSS di 03-29359935 atau 014-3223392

Talian Kasih 15999 / WhatsApp Talian Kasih di 019-2615999 (Bagi pelbagai bantuan aduan keganasan rumahtangga dan pelbagai lagi masalah seperti penderaan);

KSK-Care JAKIM di WhatsApp 0111-9598214
Befrienders Kuala Lumpur di talian 03-76272929CPRC Kebangsaan KKM
Telefon : 03 8881 0200 / 03 8881 0600 / 03 8881 0700
Whatsapp : +60178429454
Email : [email protected]

Kongsikan kepada keluarga dan rakan anda


Baca Artikel Menarik:

Layari Laman Facebook MYKMU.NET


Terima kasih Annuar bongkar Muhyiddin beri duit pada UMNO

Raba payu dara sepupu isteri, lelaki didakwa

Wan Fayhsal buat laporan polis terhadap Anwar

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
%d bloggers like this:

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker